Hlavní obsah

Stoupající Věci veřejné znervózňují politickou konkurenci

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Překročením magické pětiprocentní hranice pro vstup do Sněmovny v některých průzkumech veřejného mínění se Věci veřejné dostaly na mušku politické konkurence. Na stranu vedenou Radkem Johnem nejprve zaútočila ČSSD, ve čtvrtek se pak stala tématem pro Suverenitu - blok Jany Bobošíkové. Podle politologů mohou takové útoky straně spíše pomoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Ve středu se do Johnovy strany zostra pustila ČSSD. Podle jejích představitelů jsou Věci veřejné pokusem pražské podnikatelské galerky zajistit si budoucnost. Navíc jde podle soc. dem. o seskupení lobbistů a pomocný sbor na podporu ODS.

Šéf Věcí veřejných John na oplátku nenechal na ČSSD nit suchou. Výtky označil za lži a pomluvy, které jsou reakcí na stoupající popularitu jeho strany. „My jsme nebrali úplatky za gripeny ani za pandury, ani nepřijímali desátky od podnikatelů,“ uvedl ve středu John.

Věci veřejné dokonce oznámily, že zvažují podání žaloby a trestního oznámení vůči představitelům ČSSD, kteří na tiskové konferenci hovořili. Tedy na místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka, jihomoravského hejtmana Michala Haška a středočeského hejtmana Davida Ratha.

Paradoxně to té straně může pomoci, protože pokud na ni začnou útočit velcí hráči, tak vlastně potvrzují, že je pro ně vážným vyzyvatelem.
politolog Jan Kubáček

Věci veřejné ve čtvrtek zaměstnaly i Suverenitu - blok Jany Bobošíkové. V tiskovém prohlášení tato nová strana vyjádřila „údiv a zděšení nad tím, že se moderátorka hlavní zpravodajské relace veřejnoprávní televize Jolana Voldánová objevila na titulní straně časopisu politické strany Věci veřejné“.

Podle Bobošíkové není ČT nestranná a obrátila se na její vedení pro vysvětlení.

ČT chce od strany omluvu. Rozhovor vznikl před rokem a redaktor moderátorce neřekl, že časopis je spojen s politickou stranou. "Když jsem rozhovor poskytovala, neměla jsem bohužel nejmenší tušení, že je spojován s nějakou politickou stranou. Neupozornil mě na to ani autor článku, ani nikdo z redakce. Naopak ze slov redaktora jsem pochopila, že jde o rozhovor pro časopis o Praze a pro obyvatele první městské části," uvedla Voldánová.

Politolog: Straně to spíš pomůže

Politolog Jan Kubáček na dotaz Novinek, zda vymezování velkých stran vůči Věcem veřejným bude v souvislosti s blížícími se volbami pokračovat, uvedl, že je to prakticky jisté.

„Určitě to bude pokračovat a paradoxně to té straně může pomoci, protože pokud na ni začnou útočit velcí hráči, tak vlastně potvrzují, že je pro ně vážným vyzyvatelem. Pokud by ji ignorovali, tak by do značné míry říkali, že ji nevnímají jako konkurenta. O kom se mluví, ten je významný,“ doplnil Kubáček. Dodal také, že v této souvislosti není až tak podstatné, zda se o straně mluví pozitivně nebo negativně.

Politolog zároveň neočekává, že by se k podobnému vymezování přidávaly i menší strany, které aspirují na úspěch ve volbách. „U malých politických stran platí, že pokud ony začnou útočit na obdobnou konkurenci, tak se jim mohou jejich voliči pomstít,“ upozornil Kubáček.

Podle jeho slov očekávají voliči menších stran spíše kultivovanější pojetí politiky, nežli výpady a očerňování konkurence. „Proto například Strana zelených ze svých útoků couvla, protože by se mohlo stát, že ji její voliči pokárají možnou nepodporou,“ uzavřel Kubáček.

Předseda Věcí veřejných Radek John bude v pátek hostem on-line chatu Novinek. Začíná v 11:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám