Hlavní obsah

Sto litrů vody na osobu a den? Rozpočet úřadu pro dohled nad stranami u poslanců narazil

Novinky, zpe
Praha

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran ve čtvrtek narazil ve Sněmovně. Kontrolnímu výboru se totiž nezdá plánovaný rozpočet na příští rok ve výši 34,8 milionů korun. Poslanci kritizovali například to, že úřad v rozpočtu plánuje, že každý zaměstnanec spotřebuje 100 litrů vody denně.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kontrolní výbor nedoporučil Sněmovně, aby rozpočet úřadu schválila. „Zdá se nám, že rozpočet je výrazně nadhodnocený. Pan předseda (Vojtěch Weis - pozn. red.) nám nebyl schopen vysvětlit některé položky,“ uvedl poslanec zpravodaj Vladimír Koníček (KSČM).

Poslanci se pozastavovali například nad tím, že podle rozpočtu každý zaměstnanec úřadu spotřebuje 100 litrů vody denně. „Trocha skromnosti v tom úřadování by se u takového úřadu, který kontroluje hospodaření, slušela,“ podotkl Koníček.

Předseda úřadu Vojtěch Weis ČTK řekl, že od výboru nic jiného nečekal. „Spíše jsem čekal větší výhrady, nepřekvapuje mě to. Náš úřad je úřad, který je tady proto, aby nebyl sympatický některým osobám a nebudu říkat kterým,“ dodal.

Úřad hlídá i náklady na kampaně

Předseda kontrolního výboru Roman Kubíček (ANO) odmítl, že by měl být nesouhlas s rozpočtem nějakou pomstou úřadu, který hlídá politické strany. „Bylo to napříč politickým spektrem,“ podotkl Kubíček.

Výbor chce, aby úřad rozpočet přepracoval a vysvětlil, proč má takové náklady. Poslanci mohou v rámci projednávání státního rozpočtu navrhnout pomocí pozměňovacích návrhů, aby se financování úřadu změnilo.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí funguje třetím rokem. Celkem v něm pracuje asi dvacet lidí. Kontroluje mimo jiné, jestli partaje dodržují povolené náklady na volební kampaně. Financování stran měl dříve na starosti právě sněmovní kontrolní výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám