Hlavní obsah

Stížnosti ve prospěch Čunka a Pitra chystal pro ministryni stážista

Právo, Radim Vaculík

Stížnosti pro porušení zákona ve prospěch někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka i odsouzeného podnikatele Tomáše Pitra připravil pro bývalou ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou Martin Šámal, který byl v té době na ministerstvu na stáži. Právu to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z ministerstva.

Foto: Petr Horník, Právo

Exministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Podklady a stěžejní text stížnosti přitom podle zavedené praxe obvykle připravuje pro ministra či ministryni speciální odbor dohledu ministerstva, který má své zkušené a erudované pracovníky.

Syn soudce Nejvyššího soudu a hlavního autora nového trestního zákoníku Pavla Šámala pracuje jako soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem. Na ministerstvu byl na stáži od 3. srpna do 30. listopadu loňského roku, kdy svůj soudcovský talár musel dočasně odložit.

Ministryně šla proti doporučení

„U těchto stížností to bylo tak, že lidé z toho odboru o nich ani pořádně nevěděli, pak se jim to už hotové dostalo na stůl. Ministryně to chtěla, nařídila jim to, oni s tím sice vnitřně nesouhlasili, ale víc proti tomu dělat nemohli,“ řekl Právu ministerský zdroj.

Konečné rozhodnutí o podání stížnosti je totiž zodpovědností přímo samotné ministryně.

Na ministerstvu je většina lidí na stážích, málokdo je tam trvale.
stážista Martin Šámal

V případě Pitra, pravomocně odsouzeného na pět let, Kovářová svou stížnost v jeho prospěch podala letos v dubnu i přes nesouhlas Nejvyššího státního zastupitelství.  Nicméně Nejvyšší soud jí vyhověl a zrušil rozhodnutí pražských soudů, které zamítly obnovu Pitrova procesu.

Co se týká Čunka, tam stížnost ministryně podala loni v létě a v říjnu jí dal Nejvyšší soud rovněž za pravdu, když konstatoval, že v kauze někdejšího šéfa lidovců porušily orgány činné v trestním řízení zákon v Čunkův neprospěch.

V jiném případě, Rudolfa Tesárka a Josefa Blažka, odsouzených k deseti letům vězení za domluvenou krádež 74 miliónů korun z vozu bezpečnostní služby v Hořicích na Jičínsku, už šla ale Kovářová přímo proti doporučení pracovního odboru dohledu. Ti jí navrhli, aby stížnost vůbec nepodávala, přesto se tak stalo.

Původní podnět Tesárka sice ministryně letos v květnu na návrh odboru odložila, ale totožný podnět Blažka Kovářová odebrala příslušné pracovnici odboru a podklady pro stížnost v jeho případě vypracoval další stážista, podle informací Práva kladenský soudce Vlastimil Matula.

Na základě podané stížnosti Kovářové byli oba muži v červnu propuštěni z vězení a na svobodě zatím zůstávají i přesto, že její nástupce Jiří Pospíšil stížnost stáhl. [celá zpráva]

„Ano, tam je to písemně, že odbor dohledu skutečně oficiálně podání stížnosti ve prospěch obou odsouzených zamítl, přesto ji ministryně podala,“ řekl k tomu Právu současný náměstek ministra spravedlnosti František Korbel, který měl ještě donedávna prověřování problematických stížností Kovářové na starosti.

Šámal: vše schvalovali nadřízení

Šámal Právu potvrdil, že připravoval pro ministryni několik stížností pro porušení zákona, odmítl ale upřesnit jaké.

„Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat, ale jediné, co k tomu mohu říci, že na ministerstvu je většina lidí na stážích, málokdo je tam trvale. Stejně všechny stížnosti procházejí aprobací všech vedoucích pracovníků, kteří jsou trvalými zaměstnanci,“ reagoval Šámal.

Kovářová nyní tvrdí, že na podrobnosti ke stížnostem si nepamatuje. Agendu měl na starosti její první náměstek Marek Görges. Toho se Právu nepodařilo dostihnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám