Hlavní obsah

Stíhání čtyř českých vojáků kvůli smrti Afghánce bylo zastaveno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupce zastavil stíhání čtyř českých vojáků obviněných z neoznámení trestného činu v souvislosti s loňským úmrtím afghánského vojáka Vahidulláha Chána. Webu Ekonomický deník to potvrdil advokát stíhaných vojáků Radek Ondruš. Podle serveru byli stíháni dva vysocí důstojníci a dva armádní zpravodajci.

Foto: Armáda České republiky

Vyšetřování souviselo se smrtí muže, který měl zabít kynologa Tomáše Procházku

Článek

"Případ byl rozdělen na to, co se stalo loni v Afghánistánu, a na to, že se na vyšetřování smrti Chána, a možného podílu lidí z našeho kontingentu, velení armády vykašlalo. Žalobce stíhání vysokých důstojníků zrušil a vrátil znovu do stádia prověřování," uvedl ve čtvrtek Ekonomický deník s odvoláním na nejmenovaný zdroj.

Informaci serveru potvrdil advokát stíhaných českých vojáků Ondruš. "Ano, máte správné informace. Zatím ale nemám svolení klienta se k tomu otevřeněji vyjadřovat," sdělil serveru.

"Mohu potvrdit, že v dané věci nadále probíhá trestní řízení. Dozorový státní zástupce si výlučně vyhradil právo poskytovat informace z trestního řízení. Více vám tedy nemohu sdělit," uvedla mluvčí Vojenské policie Nikola Hájková.

Vojenská policie šetří údajné umučení afghánského vojáka

Domácí

Podle informací týdeníku Respekt z letošního srpna byli všichni čtyři stíhaní členy komise, která tři dny po Chánově smrti dorazila z Česka prověřit, co se na afghánské základně stalo. Pak se údajně snažili utajit okolnosti případu před některými nadřízenými, ministrem obrany i před státním zastupitelstvím.

Příslušník afghánských ozbrojených sil Chán zastřelil loni na podzim českého psovoda Tomáše Procházku na afghánské základně Šindánd v provincii Herát. Afghánský voják byl zatčen a vzat do vazby západních sil. Krátce poté, kdy byl vrácen afghánským jednotkám, muž zemřel.

List New York Times loni v listopadu napsal o vyšetřování českých a amerických vojáků, kteří se údajně podíleli na jeho zabití. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) tehdy ale odmítl, že čeští vojáci mají na Chánově smrti vinu.

Vojenská policie začala v souvislosti s prověřováním loňského úmrtí afghánského vojáka trestně stíhat čtyři lidi. Obvinila je z přečinu neoznámení trestného činu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám