Hlavní obsah

Stěžovala si na Klause, nedočkala se jmenování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v pondělí jmenoval nové soudce, mezi kterými nebyla Petra Svobodová, která na něj podala ústavní stížnost. Jmenovaní soudci v České televizi uvedli, že právě tato stížnost přiměla Klause, aby Svobodové jmenování nedal. Alespoň tak to podle nich zdůvodňoval v neformálním rozhovoru, který s nimi vedl.

Článek

Svobodová ústavní stížnost podala v březnu, když jí prezident odmítl jmenovat z důvodu, že jí ještě nebylo 30 let. Kromě ní podalo stížnost dalších šest justičních čekatelů.

"Pan prezident, pokud si pamatuji, říkal, že si zvolila konfrontační způsob," uvedl soudce Bohumil Vašák. Klaus měl v rozhovoru dále uvést, že noví soudci si na rozdíl od Svobodové zvolili způsob kooperace. "A pokračoval v tom duchu, že pokud někdo se konfrontuje s prezidentem v takhle zásadní otázce, dává tím najevo, že nevystudoval, nebo nemá ty správné znalosti, které ho opravňují vykonávat tuhle funkci," uvedl Vašák.

Rozhovor potvrdila i soudkyně Karolína Tylová. Podle ní prezident řekl, "že kolegyně zvolila cestu konfrontace a tím, že podala ústavní stížnost, se v jeho očích degradovala a on ji za takové situace soudkyní jmenovat nemůže".

Klaus: toto jméno si nepamatuji

Klaus na jejich slova reagoval: "Já jsem to takhle přesně neřekl a nevím, jak je možné, abyste používali rozhovory ze soukromého rozhovoru s některými právě jmenovanými soudci."

Podle ČT rozhovor potvrdil i třetí nový soudce, který však nechtěl zveřejnit své jméno a mj. uvedl, že setkání s prezidentem bylo formální a zúčastnilo se ho 16 nových soudců, ministr spravedlnosti a členové prezidentské kanceláře.

Klaus podle svých slov: "Z mnoha desítek návrhů jsem mnoho desítek jmenoval, postupně jmenuji a budu je jmenovat. Nic více nic méně. Toto konkrétní jméno si nepamatuji," řekl Klaus o Svobodové, která, jak uvedla, je nyní v nejistotě, zda vůbec bude jmenováná.

Prezident Soudcovské unie Jaromír Jirsa zdůvodnění nevěří: "Já prostě nevěřím, že by demokrat typu pana prezidenta Václava Klause mohl myslet vážně, že někoho bude trestat za to, že realizuje svá ústavní práva."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám