Hlavní obsah

Štětina viní ČSSD a BIS z ovlivňování Čunkovy kauzy

PRAHA

Senátor Jaromír Štětina prý má důkazy o tom, že se ČSSD a Bezpečnostní informační služba (BIS) vložily do práce přerovské policie a státního zastupitelství, které se zabývaly případem údajné korupce vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Štětina proto požádal sněmovní komisi pro kontrolu BIS, aby ho pozvala na své jednání a seznámila se s jeho informacemi.

Článek

Sociální demokraté nařčení z ovlivňování Čunkovy trestní kauzy odmítli.

"V době, kdy i nejvyšší státní zástupkyně upozorňuje na to, že jsou státní zastupitelství využívána v mocenském politickém boji, považuji za nanejvýš nutné, aby příslušná parlamentní komise prozkoumala, zda BIS porušovala zákony, či nikoliv," uvedl Štětina v úterní tiskové zprávě.

Nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká v neděli řekla, že BIS by měla prošetřit úniky informací z policie a státních zastupitelství. Reagovala tak mimo jiné na únik informací v Čunkově kauze, kterou nedávno znovu otevřela.

Za úniky podle ní stojí politické zájmy a snaha manipulovat státní zastupitelství.

ČSSD se ohradila

"Česká strana sociálně demokratická nikdy neovlivňovala žádné orgány činné v trestním řízení a nezasahovala do trestních kauz, včetně kauzy místopředsedy vlády a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka," uvedl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD) řekl, že poslanci se se Štětinou v příštích týdnech sejdou a jeho nová zjištění vyslechnou. Prioritu však má ale jednání s premiérem Mirkem Topolánkem, které se bude konat 16. listopadu. Poté hodlá mluvit se Štětinou.

Tejc zároveň Štětinu vyzval, aby své údajné důkazy předložil písemně. "Zatím ty informace, které komisi sděloval, se neukázaly jako relevantní a pravdivé," řekl.

Pokud Štětina obvinění neprokáže, může čelit trestnímu oznámení

Tejc dále uvedl, že pokud Štětina svá obvinění neprokáže, zváží trestní oznámení proti němu kvůli pomluvě. Pokud naopak komise senátorova tvrzení posoudí jako pravdivá, může podat trestní oznámení proti lidem, kteří se mohli snažit vyšetřování zmanipulovat, řekl.

Štětina již od února zpochybňuje bezpečnostní prověrku přerovského státního zástupce Radima Obsta, který zpočátku Čunkův případ dozoroval. Senátor věří, že přerovský žalobce měl kontakty na bývalou StB.

Skutečnost, že dozorem nad Čunkovým případem byl pověřen právě Obst, je podle Štětiny důkazem politického pozadí Čunkovy údajné korupční kauzy.

Sněmovní komise pro kontrolu BIS již Štětinova tvrzení jednou prověřovala. Ve svazcích tajné služby ale nenašla žádné závažné důkazy o ovlivňování Obsta ze strany StB. Čunek čelí podezření, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám