Hlavní obsah

Štětina: ČSSD ovlivňovala BIS v případu Hučín

PRAHA

Senátor Jaromír Štětina na pondělní tiskové konferenci prohlásil, že v letech 1999 až 2000 přerovské státní zastupitelství spolupracovalo s policií a Bezpečnostní informační službou (BIS) na politickou objednávku ČSSD v případu tehdejšího pracovníka BIS Vladimíra Hučína.

Článek

Štětina však nepotvrdil podobné praktiky ČSSD v případu údajné korupce předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka, který také spadal pod státní zastupitelství v Přerově. Pouze tyto okolnosti označil za znepokojující.

"Přerovské státní zastupitelství v letech 1999-2000 spolupracovalo s BIS na politickou objednávku ČSSD v případu tehdejšího pracovníka BIS Vladimíra Hučína," prohlásil Štětina.

Na tiskové konferenci byl též přítomen i Vladimír Hučín, který uvedl, že odbor Jana Kubiceho inicioval jeho odposlechy. O přerovském státním zástupci se vyjádřil, že kromě jiných prošel falešnou bezpečnostní prověrkou. "Obst a jeho rodina měli úzké kontakty s StB," dodal Hučín.

Hučín dále obvinil bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Nováka (ODS), že zachraňoval bývalé agenty StB a uváděl je zpět do praxe, stejně tak to bylo podle Hučína i se soudci zkompromitovanými za minulého režimu.

BIS obvinění důrazně odmítá

"Důrazně odmítáme, že bychom kdykoli pracovali na politickou objednávku a ovlivňovali práci orgánů činných v trestním řízení," uvedl mluvčí tajné služby Jan Šubert. "Proti obviněním vzneseným na adresu BIS se tvrdě ohrazujme. Jde o nehoráznou lež," dodal Šubert.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD) označil Štětinovo vystoupení za spíše úsměvné. "V tomto případě skutečně žádné důkazy předloženy nebyly," uvedl Tejc v České televizi. Štětinovi podle něj jde jen o pokračování jeho "svaté války s přerovským státním zastupitelstvím a také možná o pomstu za pana Hučína".

Štětina bude ještě jednat se sněmovní komisí

"V době, kdy i nejvyšší státní zástupkyně upozorňuje na to, že jsou státní zastupitelství využívána v mocenském politickém boji, považuji za nanejvýš nutné, aby příslušná parlamentní komise prozkoumala, zda BIS porušovala zákony, či nikoliv," uvedl Štětina minulý týden.

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká v neděli 4.11. v pořadu ČT Otázky Václava Moravce prohlásila, že BIS by měla prošetřit úniky informací z policie a státních zastupitelství.

Senátorovi může hrozit i trestní stíhání

Tejc se hodlá se Štětinou sejít, ale ne dříve než 16. listopadu. Tejc dále uvedl, že pokud Štětina svá obvinění neprokáže, tak zváží podání trestního oznámení proti němu kvůli pomluvě. Naopak pokud budou senátorova obvinění pravdivá, hodlá Tejc podat trestní oznámení proti obviněným osobám.

Sněmovní komise pro kontrolu BIS již Štětinova tvrzení jednou prověřovala. Ve svazcích tajné služby ale nenašla žádné závažné důkazy o ovlivňování Obsta ze strany StB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám