Hlavní obsah

STEM: Zelení opět předběhli v preferencích lidovce

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Volby by v dubnu vyhrála ČSSD se ziskem 35,1 procenta. Druhá by se umístila ODS, která by získala 27,5 procenta. Třetí komunisty by volilo 10,5 procenta. Zelení by obdrželi 5,6 procenta a přeskočili by lidovce, kteří by získali pouze 4,4 procenta. Vyplývá to z výzkumu stranických preferencí agentury STEM.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Sociální demokraté by získali 35,1 procenta a od druhé ODS by je dělilo téměř osm procentních bodů. Občanští demokraté by měli 27,5  procenta. Komunisté s podporou 10,5 procenta lidí by skončili třetí.

Strana zelených v průzkumu přeskočila lidovce a získala by 5,6 procenta hlasů. KDU-ČSL by měla pouze 4,4 procenta.

Zatímco preference zbylých čtyř stran jsou několik posledních měsíců víceméně stabilní, lidovci od únorového šetření ztratili bezmála 2,5 procentního bodu. Jde o jejich vůbec nejhorší výsledek od září 2006.

Stranické preference ukazují rozložení politických sympatií u celého souboru dotázaných, tj. včetně nerozhodnutých a lidí, kteří nejsou schopni či ochotni jmenovat preferenci žádné strany či otevřeně řeknou, že nebudou volit žádnou stranu.

Levice by měla pohodlnou většinu

Podle volebního modelu, který je přesnější, by ČSSD získala 92 poslanců, zatímco ODS 72. Komunisté by měli 25 mandátů, lidovci šest poslanců a zelení pět.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pokud by se v současné době konaly předčasné volby a daly by zvolenému volebnímu modelu za pravdu, měla by vládní koalice, nyní v demisi, 83 mandátů, tedy stejně jako minulý měsíc.

Voleb by se v dubnu zúčastnilo 53 procent občanů, 16 procent naopak svou účast odmítá. Zbylých 31 procent lidí není rozhodnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám