Hlavní obsah

STEM: Dvě třetiny Čechů souhlasí se současnou zahraniční politikou

Bezmála dvě třetiny Čechů hodnotí podle průzkumu agentury STEM pozitivně zahraniční politiku současné vlády. Česká mezinárodní politika, která zaujala v poslední době pozornost veřejnosti především v souvislosti s plány na výstavbu protiraketového deštníku a českého předsednictví EU, si tak za poslední dva roky zlepšila reputaci o deset procentních bodů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

(Ilustrační foto)

Článek

O správnosti naší současné zahraniční politiky je přesvědčeno 63 procent dotázaných, zatímco v únoru ji pozitivně hodnotilo jen něco málo přes polovinu respondentů (52 procent). S vládními postoji na mezinárodní scéně souhlasí většinou mladí lidé, lidé s dobrým materiálním standardem, studenti, odborní pracovníci a podnikatelé.

Kritický postoj většinou deklarovali stoupenci opozičních stran, naproti tomu sympatizanti ODS a Strany zelených ji pokládají za správnou. Mezi příznivci KDU-ČSL převládá také podíl kladných hodnocení, ovšem podíl pochybovačů o její správnosti je mnohem vyšší než mezi stoupenci ostatních koaličních stran.

Hrozba Ruska budí důvěru v zahraniční politiku

Přesvědčení o správnosti české zahraniční politiky je podporováno názorem, že za současné mezinárodní situace bezpečnost ČR není ohrožena. Dokonce i mezi těmi, kteří vidí ČR jako ohroženou, každý druhý považuje naši zahraniční politiku za správnou.

Opačná je však souvislost s míněním, že hrozbu pro ČR představuje Rusko. Lidé, kteří se Ruska obávají, hodnotí českou zahraniční politiku příznivě přibližně ze tří čtvrtin, zatímco ti, podle nichž Rusko hrozbou není, asi z poloviny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám