Hlavní obsah

Stávku odbory zvládly, s vládou to však nepohne, myslí si lidé

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se čtvrteční stávkou v dopravě souhlasím, odbory ji zvládly, reakce vlády byla špatná, ale příští podobné akce se nezúčastním - tak by se v kostce daly shrnout nálady obyvatel ČR vůči protestní akci odborů.

Foto: Právo

Článek

Vyplývá to z exkluzivního průzkumu, který pro Právo v pátek vypracovala agentura STEM.

Výsledky ukázaly, že kritika občanů nepadla na odbory, ale na kabinet premiéra Petra Nečase. Čtvrteční stávce byla nakloněna polovina dotázaných, sedm procent se jí aktivně zúčastnilo. Protestní akce nechala chladnou čtvrtinu lidí a zásadně s ní nesouhlasilo 18 procent lidí.

Podle očekávání se stávkou nesouhlasily tři čtvrtiny voličů ODS a TOP 09 a dvě třetiny příznivců Věcí veřejných. Naopak ji podpořily čtyři pětiny sympatizantů soc. dem. a komunistů. Podpora stávce také rostla s věkem a ubývala se vzděláním.

Příště by stávkovala jen čtvrtina lidí

Dotazovaní byli nejvíce kritičtí vůči vládě za způsob, jakým na stávku reagovala. Většina by jí dala čtyřku (29 procent), trojku (28%) či pětku (24%). Jedničku nebo dvojku by kabinet dostal jen od 19 procent lidí.

Respondenti naopak vesměs (57 procent) ocenili odbory za to, jak stávku zvládly. Kdyby se známkovalo jako ve škole, tak odborům by za organizaci stávky dalo nejvíce lidí dvojku (34 procent), jedničku a trojku shodně 23 procent lidí. Podle pětiny lidí by si odbory za průběh zasloužily čtyřku nebo pětku.

Lidé také ocenili stávku jako vhodnou formu protestu proti vládním reformám - s tím souhlasilo 65 procent lidí, proti bylo 35 procent.

Ukázalo se však, že si občané nemyslí, že by stávka zásadně změnila snahu vlády prosadit reformy podle jejích představ. To, že nyní kabinet bude o reformách více diskutovat s odbory a opozicí, soudí 48 procent dotázaných, opačného názoru je 52 procent.

Přestože odboráři připravují další stávky, většina lidí je vůči protestním akcím laxní. Podle svých slov by na stávku přišla jen čtvrtina lidí, 75 procent by se jí nezúčastnilo.

Proti stávce byli spíš muži a lidé s VŠ

Z průzkumů vyplývá, že se stávkou nesouhlasili spíš muži a vysokoškoláci (40 procent). Naopak se stávkou sympatizovaly spíše ženy (57 procent) a občané starší 60 let (také 57 procent).

Podpora k protestní akci se zvyšovala s věkem. Občanům ve věku 18 až 29 let byla čtvrteční stávka lhostejná ze 37 %. Stávka nijak nezapůsobila ani na lidi se základním vzděláním (34 %).

Z nabízených odpovědí volili příznivci ODS a TOP 09 nejčastěji variantu „se čtvrteční stávkou zásadně nesouhlasím“ (40 % a 38 %). Sympatizantům Věcí veřejných byl protest nejčastěji lhostejný (46 procent). Mezi sympatizanty KSČM a ČSSD se objevila nejvyšší podpora pro stávku (78 % a 68 %).

Pátečního průzkumu STEM pro Právo se zúčastnilo celkem 610 respondentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám