Hlavní obsah

Stavební řízení přejde pod stát, odklepli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna ve středu ve třetím čtení schválila nový stavební zákon. Spor se vedl po dobu projednávání hlavně o to, zda mají stavební úřady přejít kompletně pod stát. Nakonec hnutí ANO podpořené SPD a některými poslanci ČSSD změnu prosadilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Klára Dostálová na jednání Poslanecké sněmovny 5. května 2021.

Článek

Vláda původně předložila návrh, v němž by část stavebních úřadů zůstala samosprávám. Sněmovna však později vzala za základ projednávání návrh hospodářského výboru, jenž počítá se zřízením Nejvyššího stavebního úřadu, pod který by stavební úřady spadaly.

Lukl: Hrozí destrukce stavebního řízení

Ekonomika

„Z pohledu vlády je zásadní zajistit dodržování lhůt,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Podle ní bude čistá státní stavební správa nyní rychlejší, protože lhůty budou vymahatelné a úředníci si budou moci navíc vypomáhat v místech, kde se sejde víc žádostí.

Ministryně doplnila, že na zřízení Nejvyššího stavebního úřadu panovala dlouhodobě shoda mezi ní a opozicí, rozpor podle ní panoval pouze na tom, kde budou prvoinstanční orgány.

V souvislosti s tím Dostálová také ujišťovala, že stát nebude stavět nové úřední budovy a že se bude snažit vyjednat se starosty, aby úředníci zůstali v územních pracovištích na dosavadních místech. Opoziční politici ale tvrdí, že obce a města často nemají dost prostor, aby v nich mohly státní stavební úřady fungovat.

Pro stavbu jediné razítko, slíbila Dostálová

Domácí

Místopředseda ODS Martin Kupka již dříve varoval, že Senát může stavební zákon vrátit, pokud projde varianta, kterou preferovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). „Senát se s ním nemůže vypořádat jinak, než že ho vrátí zpět, protože řada senátorů se přímo na tom našem návrhu podílela,“ řekl.

Skupina opozičních stran, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Piráti a STAN, proto předložila svůj alternativní návrh, který ponechává část úřadů obcím. Senátoři podle Kupky nebudou ochotni stát vystavit nebezpečí, že se na několik let ochromí vydávání stavebních povolení.

Komunisté už nepodporují Babišovu vládu a jsou připraveni ji potopit

Domácí

Komunisté otočili

Na poslední chvíli si svou podporu rozmysleli komunisté, kteří v polovině dubna vypověděli vládě toleranční patent. Podle místopředsedy klubu KSČM Leo Luzara bylo důvodem schválení pozměňovacího návrhu, který umožňuje předělávat sklepní prostory bez přímého svitu a větrání na byt.

„Považujeme to za absolutně skandální a návrat do středověku. Odmítáme, aby lidé, kteří nemají peníze na to, pořídit si vlastní bydlení, byli takto dehonestováni,“ rozčiloval se u řečnického pultíku.

Prezident Zeman jmenoval pět desítek nových soudců

Domácí

Zákon má platit od 1. července 2023, ale už od ledna příštího roku bude moci začít stát nabírat nové úředníky. Nejprve však normu musí schválit Senát a podepsat prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám