Hlavní obsah

Stavaři zúžili D1 u Humpolce do jednoho pruhu, kolony jsou v obou směrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na problematickém úseku D1 u Humpolce začaly ve středu ráno stavební práce, které mají vést k rozšíření dálnice do dvou plnohodnotných jízdních pruhů. Dosud se tam jezdilo ve zúžených pruzích, což činilo ve sněhu problémy. Stavbaři kvůli tomu dálnici ovšem nejprve zúžili do jednoho pruhu. Kolony jsou v obou směrech a mají několik kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Posouvání svodidel na D1 u HumpolceVideo: Stanislav Beránek, Novinky

 
Článek

Práce probíhají mezi 104. a 101. kilometrem ve směru na Prahu a mezi 94. a 104. kilometrem ve směru na Brno. Ve směru na Prahu i na Brno se od rána tvoří kolona, po osmé hodině měřila zhruba pět kilometrů v každém směru.

Přesouvat se budou betonová svodidla, přes Vánoce ale v místě stále budou zúžené jízdní pruhy. Aby byly pruhy plnohodnotné, budou se muset zasypat kaverny, které jsou v délce 600 metrů a zasahují do jednoho metru pod jízdní pás směrem od středové části dálnice. Tato oprava začne až v lednu.

„Na začátku příštího roku tam nastoupíme, opravíme kaverny a připravíme ten úsek tak, abychom mohli dočasná betonová svodidla úplně odstranit,“ řekl ve středu mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru začali dělníci pracovat na rozšíření dálnice.

Omezení budou zatím ve středu v obou směrech a potrvají i ve čtvrtek. Pokud se oprava nedokončí, firma je přeruší, aby v pátek, kdy se očekává silný provoz, protože lidé budou cestovat v souvislosti s vánočními svátky, mohla být dálnice lépe průjezdná. O Vánocích se na úseku pracovat nebude.

Právě na opravovaných úsecích měly skončit práce už před zimou, firma ale měla s pracemi zpoždění.

Letecké záběry z D1 ve čtvrtek ve 13:00Video: Novinky

ŘSD v pondělí oznámilo, že kvůli zpoždění prací ukončí smlouvu se sdružením stavebních firem a vybere na dokončení oprav tohoto úseku dálnice jiného zhotovitele. Na právě zahájené posunutí svodidel a zasypání kaveren vybralo firmu bez soutěže takzvanou formou jednacího řízení bez uveřejnění.

Kvůli zúžení místem nemohly pořádně projet sypací vozy a dopravu v místě minulý týden zkomplikovalo sněžení. Řidiči stáli v kolonách několik hodin. Ministr dopravy Dan Ťok k tomu řekl, že se počítalo s tím, že práce budou hotové do 16. prosince a ministr doufal, že do té doby nenapadne kalamitní sníh, který ale napadl. [celá zpráva] Situaci na D1 chtěli řešit poslanci ve Sněmovně, hnutí ANO ale debatu zablokovalo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám