Hlavní obsah

Drama na Frýdlantsku: Rozvodňují se další toky, elektřina mimo provoz, pitná voda dochází

Frýdlant (Liberecko)
Aktualizováno

Intenzivní deště zvedají hladiny řek na mnoha místech Libereckého kraje. Nejhorší je situace na Frýdlantsku. Povodeň tam v sobotu přerušila dodávky elektřiny a pitné vody. Hasiči hlásí zaplavené zahrady, sklepy a pole. Navíc stále prší a situace se dramatizuje i v dalších částech Libereckého kraje.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

Článek

Stav ohrožení byl vyhlášen na řekách Smědá a Řasnice. Později pak i na Bulovském potoce nebo Olešce. Na třetí povodňový stupeň se dostala i Jeřice v Mníšku na Liberecku, druhý povodňový stupeň platí na Kamenici v Plavech na Jablonecku. Na první stupni je Jizera v Železném Brodu a Jablonci nad Jizerou a také Lužická Nisa v Liberci. Vzedmuté jsou i přítoky.

Foto: MÚ Frýdlant

Velká voda na Frýdlantsku

Zaplavené silnice

Zaplavené jsou také silnice třetích tříd podél toků v oblasti Višňové a Černous. Komunikace tam bývají pod vodou při každém větším dešti nebo jarním tání.

Na návětrné straně Jizerských hor na Frýdlantsku spadlo za posledních 24 hodin více než 100 litrů srážek na metr čtvereční.

Nejvíc ukázala srážkoměrná stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde naměřili bezmála 119 milimetrů srážek a stále prší. Hasiči na místě rozvážejí pytle s pískem a provádějí protipovodňová opatření. "Do Višňové vyjel na pomoc obojživelný pásák z Liberce," řekl Kořínek.

Voda dál stoupá

Hladiny Smědé a Řasnice překročily hranici pro třetí povodňový stupeň v sobotu ráno kolem 6:30 a dál stoupají. "Na horách stále prší a podle meteorologů ještě pršet bude, hladiny budou stoupat," řekl starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice).

ČHMÚ: Extrémní nebezpečí hrozí v Krkonoších, Jizerských horách a nově i na Chrudimsku

Počasí

Obec proto vyzvala obyvatele, aby přeparkovali svá auta a byli opatrní, pokud se půjdou podívat k řece, která se ale zatím drží v korytě. Hasiči rozvážejí pytle s pískem a pomáhají s protipovodňovými opatřeními.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Muž s pravoslavnou ikonou na mostě přes vzedmutou Smědou ve Frýdlantu

Výpadky elektřiny

Život lidem na Frýdlantsku zkomplikoval i výpadek dodávek elektřiny. "Kvůli poruše na nízkém napětí ve Frýdlantu - Větrově je tam aktuálně bez elektřiny zhruba 1200 odběrných míst," řekla severočeská mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová.

Další porucha je podle ní hlášena z oblasti Mníšku, Fojtky a Krásné Studánky na Liberecku, kde je kvůli poruše na vedení vysokého napětí bez proudu zhruba 300 domácností.

Úpravna pitné vody mimo provoz. Teče kaše

Kvůli záplavám museli už v pátek večer na Frýdlantsku odstavit nedávno zrekonstruovanou úpravnu pitné vody v Bílém Potoce. Vedení města proto obyvatele vyzvalo, aby vodou šetřili. Zdrojem vody pro úpravnu je rozvodněná řeka Smědá, která ráno překročila hranici třetího povodňového stupně. Voda je neupravitelná, protože neteče voda, ale kaše, řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS), který je zároveň předsedou představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS).

Foto: MÚ Frýdlant

Hasiči mají pohotovost

"Řešíme s hasiči náhradní zásobování pitnou vodou, máme objednané cisterny z Hlučína," řekl Ramzer.

Podle starosty Hejnic Jaroslava Demčáka zatím ve vodojemech na Frýdlantsku pitná voda je, zásoby jsou ale omezené a voda vydrží maximálně do večera. "Proto prosíme lidi, aby neprali, maximálně se osprchovali a celkově s vodou šetřili, jak jen to půjde. Platí to nejen pro Hejnice, ale také pro Raspenavu, Bílý Potok, Lázně Libverda, Nové Město pod Smrkem, Ludvíkov a Horní Řasnici," doplnil Demčák.

Úpravna pitné vody v Bílém Potoce je jedním z hlavních zdrojů pitné vody na Frýdlantsku. V regionu, kde žije zhruba 24 000 lidí, je ještě druhá úpravna ve Frýdlantu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vzedmutá Smědá ve Frýdlantu

Bystřička nad nádrží na Vsetínsku klesla

Z druhého na první povodňový stupeň, který značí bdělost, naopak klesla v noci hladina říčky Bystřičky nad stejnojmennou vodní nádrží na Vsetínsku. V pátek po poledni na ní krátce platil i třetí stupeň povodňové aktivity, což už je ohrožení.

Druhý povodňový stupeň nadále zůstává na stejném toku pod přehradou, hladina se ale nezvyšuje. Na ostatních vodních tocích v kraji povodňové stupně aktuálně vyhlášeny nejsou, vyplývá z údajů ČHMÚ. Ve Zlínském kraji nadále platí výstraha před velmi vydatným deštěm.

Reklama

Související články

Honsová: Dubnové půdní sucho je minulost

Bouřky, jež vyplavily řadu obcí, se v postižených oblastech řadily za sebe a postupovaly jen velmi pomalu, proto byly srážky v takovém objemu. Právu to řekla...

Výběr článků

Načítám