Hlavní obsah

Státní zástupce odložil stížnost na Salichova v kauze Čunek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Krajský státní zástupce Petr Coufal odložil stížnost na jihlavského žalobce Arifa Salichova, který zastavil stíhání vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka. Podle Coufala měl Salichov na kritiku předchozího vyšetřování Čunkovy kauzy právo, a stížnost tak byla nedůvodná.

Článek

Stížnost na jihlavského žalobce podala šéfka přerovského státního zastupitelství Jana Staňková, jejíž podřízený Radim Obst dozoroval vyšetřování Čunkova případu.

Coufal ve středu v prohlášení pro média napsal, že vyjádření Salichova považuje "v souvislosti s obsahem a rozsahem zjištěných pochybení v předmětné věci za opodstatněné".

Po Obstovi případ převzal právě Salichov, jenž stíhání Čunka zastavil. Salichov poté na na tiskové konferenci v Jihlavě hovořil o chybách v Obstově práci a o údajné snaze prokázat Čunkovi vinu za každou cenu. Staňková to považovala za nepřiměřenou a neoprávněnou kritiku.

Obstova nadřízená kritiku odmítla

Tvrzení Salichova o tendenční práci žalobců se podle Staňkové zcela vymyká zásadám výkonu funkce státního zástupce. Podle ní se do doby, než byl případ předán do Jihlavy, neobjevily žádné náznaky, že by vyšetřovatelé postupovali v rozporu se zákonem. Kritiku Salichova zcela odmítla.

Coufal měl na prozkoumání stížnosti dva měsíce, ale stačilo mu 18 dní. Verdikt podle dnešního prohlášení padl už v pondělí. Ve stejný den poštou informoval o výsledku Staňkovou.

Čunek byl podezřelý z toho, že jako starosta Vsetína přijal před pěti lety od realitní společnosti půlmilionový úplatek. Kauzu však původnímu žalobci Obstovi odebrala nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká a přidělila spis do Jihlavy. Tamější státní zástupce Salichov stíhání vicepremiéra brzy nato kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové zastavil.

Skončilo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti HB Real, který úplatek Čunkovi údajně dal.

Ukončení stíhání ještě prověří nejvyšší zastupitelství

Celou kauzu nyní kontroluje i Nejvyšší státní zastupitelství, podobně jako většinu závažných případů, které žalobci odloží. Pokud kontrola dospěje k závěru, že žalobce postupoval správně, jeho verdikt potvrdí. Jestliže najde chyby, může případ vrátit k doplnění dalších důkazů, opětovnému vyšetřování a k novému rozhodnutí. Nejvyšší státní zastupitelství má na projednání Čunkova případu lhůtu tři měsíce, která vyprší v listopadu.

Inspekce ministra vnitra navíc na Coufalův podnět zkoumá postup vyšetřovatele Milana Šošovičky, jenž se případem Čunka také zabýval.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám