Hlavní obsah

Státní opera je už rok v rekonstrukci. Opravy zatím stály 120 miliónů korun

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Budova Státní opery Praha zavřela dveře před rokem a od té doby v ní intenzivně pracuje přes 100 dělníků. Opravy zatím stály 120 miliónů korun, celkový rozpočet je 858 miliónů. Přestože je historická budova uvnitř k nepoznání, termín dokončení v roce 2019 se prý stihne.

Státní opera je už rok v rekonstrukci. Opravy zatím stály 120 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Státní opera je jednou ze čtyř scén Národního divadla, naposledy prošla opravou v 70. letech minulého století. „Jsme v půlce vlastní realizace a ty práce tomu odpovídají, ať na provozní nebo historické části budovy. Ale samozřejmě práce podléhají dohledu památkové péče, což někdy přináší složitější jednání,“ prozradil Novinkám vedoucí projektového týmu rekonstrukce Jan Křístek.

Oprava budovy začala 8. března 2017, půl roku se v podstatě hlavně bouralo. Po roce prací si budovu mohli v pondělí prohlédnout novináři a premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

Foto: Novinky

Za 1,5 roku by měla být podle plánů budova otevřena.

V jednotlivých patrech provozní budovy probíhají rozvody instalací. Spojovací chodbou se lze dostat do historické budovy, kde je demontována točna, po níž zbyla jen prázdná díra. Lešení je postavené přímo v hledišti a sahá až ke stropu, na kterém pracují restaurátoři.

Foto: Novinky

Historický strop prochází restaurátorskými pracemi.

Po dokončení rekonstrukce budou v budově nové zkušebny, opravují se také prostory pro diváky a jeviště. „V salónku Angela Neumanna už jsou vidět nějaké zrestaurované části, samozřejmě ještě nemají výsledné povrchy, ale zpevnění, elektroinstalaci a rozvody už ano,“ řekl Křístek.

Reklama

Výběr článků

Načítám