Hlavní obsah

Statisícové odměny rozdal i John, který za to samé kritizuje Dobeše

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John tento týden kritizoval svého stranického kolegu a šéfa resortu školství Josefa Dobeše kvůli loňské stotisícové odměně pro ředitelku jeho kabinetu Janu Machálkovou. Sám přitom podobně mimořádně odměnil na konci roku i vlastního šéfa kanceláře Jana Součka či další vysoké ministerské úředníky, přičemž polovina z nich není v úřadu ani rok.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle Johna však nelze oba případy srovnávat. Zatímco stále ještě studentka Machálková dostala od Dobeše odměnu v době, kdy pro něj dělala jen několik týdnů, Souček pracuje pro ministra už od samého začátku a šéfem jeho kanceláře byl v době prosincového rozdávání odměn čtyři měsíce.

„Pan Souček byl mým poradcem od mého červencového nástupu do funkce a dělal to zadarmo. Pomáhal mi od 13. července vlastně půl roku a ukázal se být tak spolehlivým, že jsem ho od září pověřil funkcí šéfa kabinetu, která je klíčová. Předtím ale několik měsíců pracoval bez platu,“ řekl včera Právu John.

Souček je podle něj bezpečnostní expert s letitou praxí u policie, pomáhá ministrovi svými radami a je prý jedním ze tří lidí, na které nejvíce spoléhá.

Je klíčovým mužem

„Co mi nedoporučí pan Souček, to nepodepíšu, čili je to klíčový muž,“ odmítl  John paralelu mezi odměnou pro Machálkovou a pro Součka. Ten navíc podle ministra dostal jen malou odměnu v řádech desítek tisíc korun.

Náměstci dostali statisíce

Tabulku loňských mimořádných odměn získal od ministerstva na základě zákona o svobodném přístupu k informacím podnikatel Tomáš Moláček. V odpovědi jsou nejen částky, ale také jména deseti šťastlivců, kteří peníze od ministra obdrželi.

Z materiálu vyplývá, že čtyři z pěti ministerských náměstků, generální ředitel hasičů či někteří ředitelé ministerských odborů dostali na konci loňského roku odměny od sta tisíc až do půl miliónu korun. Johnovi je navrhoval náměstek pro veřejnou správu a legislativu František Vavera.

„Šlo to přese mě, ale přesné částky si už nepamatuji, ani u sebe. Byla to nejspíš ta, kterou jste řekl (379 tisíc korun), tam jsou tři nebo čtyři částky podobné. Já se za to ale nestydím,“ nastínil Vavera, že náměstci ministra vnitra Jaroslav Salivar, Jiří Franc a Michal Moroz dostali vesměs totožné částky. Podle tabulky se pohybovaly od 230 přes 360 do 379 tisíc korun.

Štěpán: odměnu jsem nedostal

Z deseti mimořádně oceněných lidí obdržel podle informací Práva nejvyšší obnos šéf českých profesionálních hasičů Miroslav Štěpán. John mu na konci roku nadělil 480 tisíc korun.

„Když už to víte, tak to vysvětlím. Štěpán za mého předchůdce (Martina) Peciny dostal vysoké odměny do výsluh. Pak prostě přišel a říkal: Já když odejdu teď, tak dostanu takovou výsluhu, že jsem doživotně v pohodičce, a když tu zůstanu, tak pak budu mít celý život nižší výsluhy. A protože jsem nechtěl, aby v tom roce odešel, poněvadž by byla destabilizace, tak jsem mu řekl: Dobře, dorovnám vám to, abyste kvůli výsluhám neodešel. Proto on má tuto odměnu,“ popsal situaci Právu ministr John.

Jde podle něj o špatně nastavené dědictví po předchozích ministrech vnitra, zmínil především Ivana Langra (ODS), kdy se prý vedoucí činovníci s odměnami „utrhli“.

Sám Štěpán ale Právu řekl, že se k odchodu z funkce nechystá a že žádné vysoké odměny od Johna neobdržel. Připustil pouze to, že jej ministr přemluvil, aby v době krizového stavu dál vedl české hasiče.

„Já jsem žádné odměny nedostal,“ uvedl Štěpán. Na poznámku Práva, že mělo jít údajně až o téměř půl miliónu korun, reagoval slovy: „Nevím, kde jste to chytil… Máte lepší informace než já.“

Ministr bránil i udělení odměny pro svého ekonomického náměstka France, který na úřad nastoupil loni 28. října. „Franc přišel poté, co předchozí ekonomická náměstkyně (Světlana Kubíková) naprosto nezvládla rozpočet vnitra. On měl měsíc na to, stabilizovat náš rozpočet, a fungoval jako krizový manažer. Když si najmete krizového manažera, tak ho musíte zaplatit,“ podotkl John.

Upozornil přitom na to, že oproti letošku vnitro loni ještě nemuselo krátit rozpočet. „To znamená, že tito lidé dostali tyto odměny, aby věděli, že teď bude hůř. Loni ty peníze byly a je to o tom, že letos budou pracovat stejně intenzivně, protože dostali jaksi předplaceno,“ poznamenal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám