Hlavní obsah

Statisíce lidí jezdí bez platného řidičáku

Právo, Jiří Novotný

V Česku jezdí statisíce motoristů s řidičským průkazem, jehož desetiletá platnost už vypršela. Loni si jej mělo povinně vyměnit 807 tisíc lidí, ale 278 tisíc z nich, tedy bezmála jedna třetina, tak neučinilo. Podobně výměna vázne i letos.

Foto: MDČR

Statisíce lidí jezdí s neplatným řidičským průkazem. Ilustrační foto

Článek

„V průběhu letošního roku vyprší platnost řidičského průkazu dalším téměř 626 tisícům řidičů. Za leden a únor jich o výměnu požádalo jen 30 tisíc. Ještě tedy zbývá během letoška vyměnit přes 596 tisíc průkazů, z toho více než 18 tisíc nyní v březnu,“ sdělil v pondělí ministr dopravy v demisi Dan Ťok (za ANO).

O výměnu lze požádat už tři měsíce před vypršením platnosti řidičáku. Stačí přijít na příslušný úřad obce s rozšířenou působností s platným průkazem totožnosti a jednou průkazovou fotografií a předložit tam současný řidičák.

Lhůta pro vydání nového řidičáku je dvacet dnů. Výměna je bezplatná, pokud ale řidič požádá o vydání průkazu v expresním termínu, zaplatí 500 korun.

Řidiči, kteří jezdí bez platného řidičského průkazu, riskují blokovou pokutu do 2000 korun a ve správním řízení až 2500 korun.

Zhruba polovina z těch stovek tisíc hříšníků, kteří povinnost vyměnit si včas řidičák dosud nesplnili, je podle údajů ministerstva dopravy v důchodovém věku. Je tedy otázka, kolik z nich má ještě zájem tak alespoň dodatečně učinit.

„V případě, že vám řidičák už propadl, lze přitom o výměnu požádat i zpětně. I v takovém případě je to ve standardní lhůtě zdarma,“ ujišťuje Ťok.

Od července nejen v místě bydliště

Nové motorové vozidlo si řidiči mohou nechat zaregistrovat na kterémkoli městském či obecním úřadě a od 1. července se tato možnost rozšíří i na agendu řidičských průkazů.

„O výměnu nebo vydání řidičáku pak bude možné zažádat na jakémkoli úřadě s rozšířenou působností. Při podání žádosti o vydání průkazu se od stejného data již nebude předkládat papírová fotografie. Úředníci budou pořizovat fotografie digitální, stejně jako je tomu u občanských průkazů,“ vysvětluje ministr dopravy.

V červenci také dojde k plné elektronizaci centrálního registru řidičů. Jednotlivé městské či obecní úřady si tak už nebudou muset přeposílat podklady v listinné podobě a vyřizování motoristické agendy se zrychlí.

Anketa

Hlídáte si platnost dokladů?
Ano
83,3 %
Ne
16,7 %
Celkem hlasovalo 3477 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám