Hlavní obsah

Stát zaplatí více za své pojištěnce, zdravotnictví získá 2,3 mld. korun

– PRAHA

I když se středeční noční zasedání vlády uskutečnilo bez premiéra Jiřího Paroubka, ministři se činili. Schválili například bezúplatné převody vojenských újezdů na obce. Za děti, důchodce a ostatní státní pojištěnce bude stát navíc platit vyšší zdravotní pojištění, čímž má do zdravotnictví přijít za rok navíc 2,3 miliardy korun.

Článek

Podle návrhu ministryně zdravotnictví Milady Emmerové (ČSSD), stoupne vyměřovací základ, z něhož se zdravotní pojistné počítá, o sto korun - ze současných 3556 na 3656. Platby pojistného pak vzrostou z nynějších 481 na 493 korun.

Zdravotnictví tak získá za rok navíc 2,3 miliardy. Emmerová po jednání vlády uvedla, že navýšení odvodů za státní pojištěnce pomůže ke stabilizaci finanční situace zdravotnictví. Příští týden předloží další návrhy, jak snížit dluh ve zdravotnictví.

Podle výkonného ředitele Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka navržené navýšení plateb od státu nestačí. "Abychom zamezili dalšímu růstu dluhu ve zdravotním pojištění, musely by platby státu za státní pojištěnce stoupnout o 144 korun, ne jen o 12," řekl Gajdáček už dříve ČTK. Zpochybnil i to, že navýšení bude platit od ledna. Podle něj by Poslanecká sněmovna musela schválit návrh do 30. června, aby platil od ledna 2006.

Zveřejňování údajů o kvalitě nemocnic

Poslanecký návrh o zveřejňování údajů, podle nichž by lidé poznali, jak jsou konkrétní nemocnice i ambulantní a praktičtí lékaři úspěšní v léčbě, byl dobře míněný, ale technicky nešťastně vyřešený, řekla ve středu novinářům ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Na předminulém zasedání vláda projednávala jinou poslaneckou novelu, která se zveřejňováním údajů rovněž počítá. Ministři ji 8. června nepodpořili, ale ani nezamítli - vláda i tehdy zaujala neutrální stanovisko.

Premiér Paroubek dal ale v minulých týdnech opakovaně najevo, že zveřejňování údajů o kvalitě léčby podporuje. Také pojišťovny uvedly, že to rády udělají, tvrdí ale, že k tomu potřebují změnu zákona. Novela, kterou vláda posuzovala, dává do zákona právo občanů na informace o kvalitě péče a pojišťovnám ukládá, aby jej naplnily. Rozsah a formu těchto informací by mělo vymezit ministerstvo zdravotnictví vyhláškou. Autoři v důvodové zprávě uvedli, že nejlepší by bylo zveřejňovat údaje na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám