Hlavní obsah

Stát odpustil Bublavě část dluhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUBLAVA

Ministerstvo financí odpustilo obci Bublava na Sokolovsku část dluhů a penalizaci za špatně investované státní dotace na výstavbu aquaparku. Z původního dluhu přes 70 miliónů korun bude muset obec zaplatit jen 30 miliónů. Aquapark dodnes nestojí, potrestán za ztrátu desítek miliónů nebyl nikdo.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vítězům 7.ročníku orientačního běhu "Valentýnské motání" pořadatelé závodu KOB Ústí nad Orlicí předali putovní poháry.

Článek

Bývalé vedení obce získalo přímé státní dotace ve výši 57 miliónů korun na stavbu aquaparku v letech 1999, 2000 a 2001. Aquapark se ale nepodařilo dokončit a jak se později zjistilo, celé financování bylo od počátku neprůhledné.

Bublava dostala první, sedmnáctimiliónovou dotaci v roce 1999. Návrh na zařazení aquaparku do státního rozpočtu předložil tehdejší předseda rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý (ODS).

"V tomto případě šlo jen o to zařadit do rozpočtu akci pro nějakou stavební firmu bez ohledu na to, že rozpočet ČR byl velmi špatný a akce nemá společenský ani jiný význam," vzpomíná bývalý poslanec US a poradce ministra pro místní rozvoj Ladislav Korbel. "Akce Bublava byla od počátku chybná a předkladatel dobře věděl, co dělá," míní Korbel.

Tlustého dotaci musí vrátit

"Sedmnáctimiliónovou dotaci z roku 1999 musíme zaplatit a máme na ni už splátkový kalendář. Na konci června ministerstvo ale odpovědělo na naši žádost o prominutí vrácení dalších dotací," řekl starosta obce Igor Jirsík. Ministerstvo obci odpustí vrácení dotace z roku 2000 ve výši 20 miliónů i penalizaci ve výši deseti miliónů. Bublava také nemusí platit penále z dvacetimiliónové dotace z roku 2001. Z ní ale musí státu 13 miliónů vrátit.

Podle Jirsíka se tak díky pochopení ministerstva podařilo obci odvrátit naprostou katastrofu. "Ten dluh byl tak obrovský, že ani nešlo uvažovat o tom, jak jej splatit," řekl Jirsík. Ani tak ale obec nemá vyhráno. Splátky z vracení dotace z roku 1999 jsou 2,8 miliónu ročně. Aby obec mohla splácet, musí prodávat téměř všechny dostupné nemovitosti.

Postup šetří NKÚ

Stavbu aquaparku v horské obci, která v době zahájení stavby neměla ani vodovod a kanalizaci, kritizovala i část místních politiků. Poslanec Rudolf Tomíček (ČSSD), který byl proti stavbě od samého začátku, poslední rozhodnutí ministerstva vítá. "Myslím, že je to dobře. Pokud se obec bude snažit, mělo by jí ministerstvo dát šanci. Jestli v budoucnu bude možné ještě dál jednat o zmírnění splátek, je podle mě především věcí snahy místních zastupitelů," řekl ČTK Tomíček.

Samotnou stavbu nyní prověřují pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu. Měli by zjistit, jak vlastně financování stavby aquaparku fungovalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Bublava má kvůli aquaparku obstavený majetek

Na obec Bublava dopadly první důsledky nedokončené stavby aquaparku, kterou obec financovala ze státních dotací. Finanční úřad obstavil obci pozemky a nařídil...

Výběr článků

Načítám