Hlavní obsah

Stát doktorandům přilepší. O rozdělení měsíčního příspěvku 11 250 Kč rozhodnou fakulty

Novinky, Renáta Bohuslavová

Studenti doktorského studia by měli od roku 2018 dostat příspěvek na studium ve výši 135 tisíc korun ročně. Kolik však nakonec skutečně dostanou, je na jednotlivých fakultách, které si nyní musí schválit vnitřní předpisy. Minimální částka, již doktorandi pobírají, je dnes v průměru 7500 korun. Státní příspěvek pro rok 2018 bude až 11 250 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

„Navýšili jsme příspěvek na doktorská studia a stipendia o téměř padesát procent. Příspěvek na jednoho studenta tak bude 11 250 korun,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci po jednání se zástupci Rady vysokých škol ministr školství Robert Plaga (ANO).

Navýšení vyjde ministerstvo školství na 400 miliónů korun. Peníze jsou součástí schváleného navýšení tři miliardy korun pro rok 2018.

Ministr si od navýšení slibuje, že doktorandů přibude a zároveň se zkrátí doba studia. Mnozí si totiž dnes přivydělávají jinými činnostmi a studium si prodlužují. Průměrná částka 7500 korun měsíčně, kterou pobírají dnes, je dlouhodobě kritizována a nepokryje ani základní potřeby.

Podle předsedy Rady vysokých škol Michala Zimy však nakonec doktorandi tuto částku vůbec dostat nemusí. Ministerstvo podle něj pošle částku 135 tisíc na jednoho doktoranda univerzitě a ta je následně podle počtu studentů doktorského studia pošle jednotlivým fakultám. Ty si nyní musí schválit předpisy, na jejichž základě určí, kolik peněz doktorandi dostanou.

Peníze budou nakonec rozdělovat fakulty

„Přerozdělení proběhne v rámci autonomie vysokých škol. Doktorandi v prvním ročníku mohou například dostat méně než studenti ve třetím ročníku,“ řekl Novinkám Zima. „Je to ale výrazné navýšení a doufáme, že je to předzvěst budoucího zlepšujícího se trendu,“ dodal Zima.

V rámci debat o navýšení rozpočtu v roce 2017 však například rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima hovořil o tom, že výše stipendia by měla být srovnatelná s minimální mzdou. Ta se od roku 2018 navýšila na 12 200 korun. Zda na tuto částku doktorandi nakonec dosáhnou, záleží na vysokých školách. Ty by peníze z ministerstva měly dostat nejdříve v průběhu března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám