Hlavní obsah

Starostům i hejtmanům vzrostou platy, rozhodla vláda

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Starostům, zastupitelům, hejtmanům i primátorům vzrostou od ledna platy o sedm procent. Na úterním zasedání o tom rozhodla vláda ANO a ČSSD. Kabinet také projednal předlohu ODS na zrušení superhrubé mzdy, s návrhem ale nesouhlasil. Novelu i tak posoudí poslanci.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš během schůze vlády.

Článek

Starostové a primátoři budou vydělávat od 39 054 korun do 111 304 korun měsíčně, záležet bude na velikosti města. Hejtmani budou vydělávat přes 117 162, pražský primátor 128 878 korun.

Podle odhadu ministerstva financí vyjde zvýšení u obcí na 401 miliónů, u krajů a hlavního města 42 miliónů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu řekl, že mu přijde zvláštní, že o platech komunálních politiků rozhoduje vláda. „Pro mě to nedává logiku, že rozhodujeme o samosprávných celcích, měli bychom se nad tím zamyslet,“ řekl.

Babiš: Návrh ODS je komický

Kabinet také projednal návrh ODS na zrušení superhurbé mzdy. Dal k němu negativní stanovisko. Vláda má přitom zjednodušení daňového systému a zrušení superhrubé mzdy jako jednu z priorit. Opatření chce ale předložit až příští rok a účinné by mělo být až od roku 2020.

„Návrh mi připadá velice komický. ODS navrhuje zavést to, co sama zavedla,“ komentoval premiér Babiš. Návrh by měl podle něj dopad na rozpočet ve výši 75 miliard.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) prohlásila, že vláda navrhne zrušení superhrubé mzdy až za rok, protože předchozí menšinová vláda ANO neměla dostatečnou politickou podporu.

Kabinet by oproti ODS chtěl zavést 19procentní sazbu a zachovat solidární zvýšení daně zavedením sazby 23 procent. ODS navrhovala zavést jedinou 15procentní sazbu z hrubé mzdy. Zaměstnancům by podle ODS zůstalo ročně o několik tisíc korun více.

„Připravujeme zrušení superhrubé mzdy. Návrh je připraven, je komplexní. Řešíme i kompenzaci osobám samostatně výdělečné činným. Navrhujeme snížení daňové zátěže v takovém rozsahu, jaké si rozpočet může dovolit. Čeká nás debata na platformě koaliční vlády,” řekla po úterním jednání vlády Schillerová.

Superhrubá mzda se vyčísluje z hrubé mzdy zaměstnance, ke které se přičítá pojistné na zdravotní a sociální pojištění placené zaměstnavatelem. Superhrubá mzda je tedy přesným účetním nákladem zaměstnavatele na zaměstnance.

Výběr článků

Načítám