Hlavní obsah

Starostové ze Šluknovska zvou premiéra Nečase k návštěvě

Právo, ape
Rumburk

Větší bezpečnost v rizikových oblastech, stálé posílení pořádkové policie, větší represe a změnu některých zákonů. Tato opatření požadují starostové Šluknovska po svém pátečním jednání se zástupci ministerstva vnitra v Rumburku. Obě strany se shodly na desateru, které chtějí prosazovat vlastními silami i ve spolupráci se státní správou. Starostové vyzvali také premiéra Petra Nečase k návštěvě regionu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kriminalita na severu Čech vyprovokovala i demonstrace.

Článek

„Chceme premiérovi říci, že se nemusí bát k nám přijet a seznámit se s našimi problémy,“ řekl po jednání starosta Rumburku a senátor Jaroslav Sykáček (zvolen za ČSSD).

V první řadě starostové žádají o nesnižování počtu policistů na Děčínsku, jak se kvůli nedostatku financí uvažovalo. Naopak žádají posílení hlídkové služby. To starostům přislíbil ředitel odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Martin Linhart.

„Vzniká skupina, která by se měla zabývat prací policie ve ztížených finančních podmínkách. Měla by řešit snižování administrativní zátěže policistů, více policie v ulicích a podpořit potírání drogové a drobné pouliční kriminality,“ řekl Linhart.

Chceme více peněz z daní

Starostové mimo jiné žádají o nové a spravedlivější rozpočtové určení daní. „Polovinu balíku dostávají čtyři největší města, zbytek obcí se dělí o druhou. Část bychom použili na podporu vyšší zaměstnanosti v regionu,“ uvedl Sykáček s tím, že právě vysoká nezaměstnanost je jedním z nejpalčivějších problémů oblasti. Kritizoval, že město dříve mohlo zaměstnávat na veřejně prospěšné práce 30 až 40 lidí, nyní jsou to dva a jen na tři měsíce.

„To ke zlepšení situace mezi dlouhodobě nezaměstnanými rozhodně nepřispěje,“ uvedl.

Problémy s nepřizpůsobivými občany by mohl podle starostů také řešit takzvaný centrální registr přestupků. Možnosti jeho vzniku analyzuje ministerstvo vnitra, zřejmě ale podle zúčastněných narazí na nedostatek financí.

Starostové také žádají o okamžité přijetí novely loterijního zákona a vyzývají všechny politiky bez rozdílu politické příslušnosti, aby se o přijetí zasadili. Stejně chtějí i novelu zákona o odpadech, která má souvislost s drobnou kriminalitou.

Ministerstvo vnitra nabídlo starostům i pomoc se zaváděním různých preventivních programů zaměřených na snižování kriminality a zlepšení bezpečnosti kolem sociálně vyloučených lokalit.

Reklama

Výběr článků

Načítám