Hlavní obsah

Starostové vyzvali demokratické strany k podpoře Drahoše

• Aktualizováno
Novinky, jas, zpe

Hnutí STAN v úterý vyzvalo programově blízké strany, aby v blížící se volbě prezidenta republiky podpořily někdejšího šéfa Akademie věd ČR Jiřího Drahoše. Výzvu adresovalo zejména TOP 09, KDU-ČSL, ODS a Pirátům.

Foto: Petr Horník, Právo

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

Článek

Jde o reakci na rozhodnutí sociální demokracie nestavět vlastního prezidentského kandidáta. [celá zpráva]

Starostové a nezávislí Drahošovu kandidaturu podpořili již v červenci. [celá zpráva]

„Jsme přesvědčeni, že proces společného postupu prozápadních stran má být zahájen právě v rámci nadcházejících prezidentských voleb. Jinak to bude další promarněná příležitost a slova o spolupráci pak zůstanou na úrovni prázdných klišé," uvedl k výzvě šéf STAN Petr Gazdík.

Starostové věří, že Drahoš jako jeden z mála kandidátů může porazit Miloše Zemana, který se pokusí o obhajobu mandátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

„Právě prezidentské volby budou pro další směřování naší země po poslaneckých volbách zcela klíčové,” dodal šéf poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek osobně Drahoše podporuje, stranické doporučení však dávat nechce. „Mohu garantovat, že nikdo nepodporuje Zemana. Když se zeptáte mě osobně, moji preferenci má pan profesor Drahoš,“ sdělil Kalousek. Dodal, že TOP 09 nebude jednotně doporučovat nějakého kandidáta.

Vedle Zemana a Drahoše chce kandidovat i podnikatel a textař Michal Horáček,  který stejně jako dva výše jmenovaní získal potřebných 50 000 podpisů od občanů.

Někdejší šéf představenstva mladoboleslavské automobilky Vratislav Kulhánek, kandidát Realistů Jiří Hynek a hudebník Petr Hannig mají poslanecké nominace. Nominaci od senátorů má bývalý diplomat Pavel Fischer. Více o kandidátech na prezidenta najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám