Hlavní obsah

Starostku Prahy 3 Hujovou odvolali

Právo, trj
Praha

Žižkovské zastupitelstvo v úterý odvolalo z funkcí starostku Prahy 3 Vladislavu Hujovou a radní Jaroslavu Sukovou, které opustily TOP 09 a založily klub Nezávislých. Bez udání důvodu to navrhla místostarostka Lucie Vítovská (ODS), která sama poté rezignovala.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Odvolaná starostka Prahy 3 Vladislava Hujová

Článek

Opoziční klub Žižkov (nejen) sobě (Ž(n)s) žádal odůvodnění personálních změn pár měsíců před volbami. „Je to šaškárna,“ glosoval situaci Matěj Stropnický (Ž(n)s). Neuspěl jeho návrh odvolat všechny radní.

Hujová, která s různými koalicemi stála v čele žižkovské radnice od roku 2010, označila odvolání za zmatečné. Podle svých slov nikdy neporušila koaliční smlouvu. V tajné volbě ji však sesadilo 32 hlasů z 35. Hujová opustila TOP 09 poté, co s ní nové vedení strany nepočítalo na kandidátku a kritizovala nové vedení strany v čele s Jiřím Pospíšilem.

Hujové poděkoval Alexandr Bellu (ODS), který byl 23 hlasy zvolen novým starostou. Řekl, že to plyne z nové koaliční dohody ODS s TOP 09, STAN, KDU-ČSL, ČSSD a se Svobodnými. Dva dosavadní radní ODS – Vítovská a Michal Papež (oba ODS) – uvolnili svá místa zástupcům ČSSD, KDU-ČSL a Svobodným.

Stropnický nové uskupení označil za „koalici národní fronty založené na přeběhlících“ a divil se spolupráci ČSSD se Svobodnými. ČSSD se ale podle své radní Ireny Ropkové rozhodla pro stabilitu Prahy 3. „Naše koaliční smlouva obsahuje i právo veta,“ uvedla Ropková.

Podle Bellu má ODS na starostu nárok

Bellu řekl, že chce ve 120 dnech do voleb zotavit ekonomiku a nastavit příští rozpočet Prahy 3. „Panovala tu řadu měsíců turbulence a napětí,“ konstatoval.

Zároveň Bellu čelil opoziční kritice za dosavadní působení na postu místostarosty. „Bellu je komunikačně schopný, ale politickým stylem se orientuje na sebeprezentací. Jeho výsledky na radnici jsou velmi chabé,“ řekl šéf klubu Ž(n)s Ondřej Rut. Zmínil například dosavadní Belluův boj proti cyklistice a pochybnosti o některých veřejných zakázkách, které zadával.

„Zákon umožňuje vzít si do půl miliónu korun poradenskou společnost,“ hájil se Bellu. ODS je podle Bellu nyní v Praze 3 nejsilnějším klubem a na post starosty má nárok. Připustil, že dohoda s ostatními stranami je pragmatická. Shodly se například na potřebě zahloubit Jarovskou spojku.

Reklama

Výběr článků

Načítám