Hlavní obsah

Starosta Příbrami: Radar má stát nad městem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Starosta Příbrami Josef Řihák (ČSSD) se obává, že radar, který chtějí ve vojenském újezdu v Brdech vybudovat Spojené státy, bude stát jen devět kilometrů od centra Příbrami. Podle něj vláda zvažuje, že by se radar vybudoval na vrcholu Brdce na okraji vojenského prostoru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"To, že místo radaru je vrchol Brdce, jsem se dozvěděl zhruba před čtyřmi dny a myslím, že dát radar devět kilometrů od největšího města v brdském prostoru, které má 36 000 obyvatel, je šílenství," řekl Řihák na setkání s evropskými sociálními demokraty v Příbrami. Dodal, že vláda zvažuje tuto lokalitu, kvůli tomu, aby nemusela ukončit nebo omezit činnost dělostřelecké základny ležící u obce Jince.

Před padesáti mladými sociálními demokraty zdůraznil, že zhruba dvacítka obcí ležících v okolí vojenského újezdu se v posledních týdnech vyslovila v místních referendech a anketách proti umístění radaru v Brdech.

Příbram uvažuje o referendu

Město Příbram, kde se dosud referendum nekonalo, podle Řiháka o jeho uspořádání začíná vážně uvažovat. "Problémem je, že by to město stálo zhruba 800 000 korun, s touto částkou jsme v rozpočtu nepočítali, a navíc se podle mě dá využít prospěšněji, například na opravu komunikací či chodníků," řekl Řihák.

"Shodli jsme se na tom, že systém americké protiraketové obrany umístěný v našich zemích nepodpoříme," řekla mladá polská sociální demokratka Anie Skrzypeková z Polska. "Nemyslíme, že by nám to (umístění raketové základny) přineslo jakýkoli prospěch, narušuje to náš koncept bezpečnosti a mírového řešení problémů s partnery jako je Rusko či Čína," uzavřela Skrzypeková.

Reklama

Související témata:

Související články

V Trokavci se koná referendum o radaru

Americký protiraketový radar, pokud bude v Brdech, vyroste na Kuťkovské louce, vzdálené pouhé dva kilometry od stohlavé obce Trokavec na hranici Vojenského...

Výběr článků

Načítám