Hlavní obsah

Starosta Novotný přivezl dopis pro Putina v multikáře. Pracovníky ambasády označil za pitomce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vozíku komunálních služeb a s vyvěšenou vlajkou městské části přijel ve středu odpoledne před budovu ruské ambasády starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), aby tam odevzdal dopis, v němž reagoval na výtky velvyslanectví proti záměru vybudovat památník vlasovcům. V listu kritiku ruské strany odmítl.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný vystupuje z vlajkové lodi flotily městské části, za niž označuje úklidový vozík.

Článek

Řeporyjský starosta poté novinářům řekl, že akcí reaguje na lži šířené ruským velvyslanectvím, pracovníky ambasády označil za pitomce.

Dopis adresovaný ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi po krátkém jednání s pracovníky ambasády vhodil do schránky zastupitelského úřadu.

V dopisu Novotný uvádí, že nehodlá diskutovat s Ruskem o svém záměru zřídit v Řeporyjích pomník vlasovcům. Velvyslanectví předtím uvedlo, že by pomník byl porušením mezinárodních závazků Česka vyplývajících z úmluvy o nepromlčitelnosti válečných zločinů.

S Ruskem nebudeme vůbec diskutovat, píše starosta Řeporyjí Putinovi

Domácí

Novotný také poděkoval Hradu za postoj ke zřízení pomníku, uvedl, že takovou reakci vůbec nečekal.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný před ruskou ambasádou.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se krátce před Novotného příjezdem na ambasádu vyjádřil k jeho záměru smířlivě. „Hrdá, svobodná, demokratická a sebevědomá země snese pomníky na svou minulost. Buďme takovými! Máme pamětní desku doktora Emila Háchy, máme pamětní desky obětí anglo-amerického bombardování Prahy, máme sochu maršála Koněva, můžeme mít připomínku vlasovců,“ napsal na svém twitterovém účtu.

Už v minulosti se k vlasovcům smířlivě vyjádřil i prezident Miloš Zeman. V roce 2015 před cestou na vojenskou přehlídku v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války řekl, že jede uctít nejen Rudou armádu, ale i vlasovce.

Takzvaní vlasovci byli občané Sovětského svazu, kteří se v německém zajetí nechali naverbovat do Ruské osvobozenecké armády (ROA). S Němci pak od začátku roku 1945 bojovali proti Sovětům, na konci války ale pomohli osvobodit Prahu. Zemřelo jich při tom zhruba 300. O jejich přispění k osvobození hlavního města se za minulého režimu mlčelo. Rusko jejich zásluhy neuznává. Velitel Andrej Vlasov byl po skončení války Sověty popraven.

Mám tolik peněz, že bych vlasovcům mohl postavit muzeum
starosta MČ Řeporyje Pavel Novotný

Novotný uvedl, že chce zřídit pomník vlasovcům jako poděkování za jejich roli při osvobození Prahy. Rozhodnutí podle něj vychází i ze zkušeností řeporyjských pamětníků na události Pražského povstání. Novotný také podotkl, že případné vytvoření pomníku, o kterém bude zastupitelstvo hlasovat 16. prosince, pokryjí Řeporyje z vlastních zdrojů, hlásí se mu ale prý i soukromí dárci.

V Řeporyjích chtějí pomník vlasovců, ruská ambasáda protestuje

Stalo se

„Mám tolik peněz, že bych vlasovcům mohl postavit muzeum,“ řekl. Pomník by podle něj měl vzniknout do květnového výročí konce druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám