Hlavní obsah

Starosta Jančík už nebude na podzim kandidovat

Praha
Aktualizováno

Kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) nebude v podzimních komunálních volbách kandidovat. Ve středu to oznámil novinářům. Večer potom oznámil, že nebude kandidovat ani do pražského zastupitelstva.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Starosta Prahy 5 Milan Jančík

Článek

Jančík rovněž uvedl, že starostou Prahy 5 zůstane do konce nynějšího volebního období, jež by mělo skončit podzimními komunálními volbami. Nadále také zůstává šéfem oblastní ODS v Praze 5, která má tuto středu sněm. Naznačil, že po odchodu z politiky by se věnoval podnikání.

Opozice Jančíkovo rozhodnutí jednoznačně přivítala. "Mělo se to ale stát o jedno volební období dříve," řekl opoziční zastupitel Michal Tuček. Podobně se vyjádřil i další zastupitel Ondřej Gál, podle kterého byl k tomuto kroku starosta dotlačen.

Starosta před volbami čelil neúspěšnému pokusu o své odvolání. V dubnu navíc přišel i o křeslo místopředsedy pražské ODS. [celá zpráva]

Na radnici Jančíka dosud podporovala část ODS, ČSSD, SNK ED a někteří nezávislí zastupitelé. Smíchovský starosta v poslední době ztratil několik hlasů ODS, začal se totiž proti němu stavět jeho první místostarosta Petr Horák (ODS).

Jančíkovo jméno je také zmiňováno v kauze podezřelých absolventů plzeňské právnické fakulty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám