Hlavní obsah

Staronová pražská koalice má shodu programu, partneři zelených odmítají Stropnického

Praha
Aktualizováno

ANO, ČSSD a Trojkoalice, které se snaží vytvořit staronovou koalici na pražském magistrátu, se domluvily na programu, který by měla prosazovat rada města. Sporným bodem zůstává angažování šéfa Strany zelených Matěje Stropnického v radě. Vedle ANO a ČSSD jej odmítají i STAN a lidovci, kteří se zelenými tvoří Trojkoalici. Oznámil to vyjednavač hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický

Článek

"Pokud se týká programu, tak bylo vše odsouhlaseno. Jediná věc, která není dořešena, je otázka personální. Všechny strany původní koalice řekly svoje personální představy a až na jednu malou výjimku je shoda. Ta malá výjimka je Matěj Stropnický. Znovu jasně zaznělo ze strany ČSSD a ANO, že čekáme za SZ nominaci do rady někoho jiného," řekl Faltýnek. ANO má prý dva kandidáty, jejich jména ale neřekl. "To bude na rozhodnutí zastupitelského klubu," řekl Faltýnek.

Podle Faltýnka rovněž zástupci STAN a KDU-ČSL, které jsou součástí Trojkoalice, řekli, že čekají od SZ jiného nominanta do rady. STAN ještě před začátkem jednání vyzval Stropnického, aby se kandidatury sám vzdal.

Podle informací ČTK přijala obdobné usnesení také pražská KDU-ČSL. I podle lidovců by měla SZ nominovat někoho jiného, pokud je osoba Stropnického tím, kdo blokuje vznik koalice.

Stropnický v České televizi uvedl, že si zelení nenechají diktovat, koho mají do rady města vyslat. „Jednání také nemusí dopadnout,” dodal. „Nominanta bude určovat Strana zelených,” dodal.

Rada se rozpadla již loni v říjnu

Koaliční smlouvu by strany mohly podle Faltýnka podepsat do čtvrtka. "Doufám, že ano," řekl Faltýnek. Cíle koalice jsou údajně částečně splněny. "Zásadní změny tam nejsou. Nově je tam mechanismus, jak řešit situace, kdy dojde ke sporu v koalici," řekl Faltýnek. V rozporných situacích musí hlasovat vždy minimálně polovina radních.

Stropnický byl náměstkem primátorky pro územní rozvoj do loňského října, kdy opozice navrhla jeho odvolání. Pro tehdy hlasovali i zastupitelé za ANO a ČSSD. Následně bylo odhlasováno odvolání radních Hany Novákové, Ireny Ropkové (obě ČSSD) a Michala Haška (ANO). Jejich kompetence si rozdělili zbývající radní.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Matěj Stropnický

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Faltýnek

Strany se nedávno dohodly, že se pokusí koaliční projekt oživit. Dosud společně řešily program a případné další praktické fungování koalice. Pokud se strany domluví, budou mít ANO, ČSSD a Trojkoalice opět v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů. Nyní vládne Praze sedm radních, rada má v plném počtu 11 členů.

Reklama

Související témata:

Související články

Krnáčová v čele Prahy je podmínkou ANO

Setrvání Adriany Krnáčové (ANO) na postu pražské primátorky je podmínkou ANO pro jednání o koalici. Po čtvrtečním ranním jednání s ČSSD a Trojkoalicí to řekl...

Výběr článků

Načítám