Hlavní obsah

Stará vláda sbalila ve Strakovce kufry

Právo, Jitka Götzová

Ve Strakově akademii se zřejmě naposledy sešla ve středu osmnáctičlenná vláda Jiří Paroubka. Přesluhovala tři měsíce. Žádné loučení se nekonalo, nebyl ani přípitek, protože tento kabinet to už udělal na svém mimořádném jednání v Kolodějích 3. července. Tehdy také došlo na nezbytné "rodinné" foto.

Článek

"Myslím, že z toho nebudeme dělat žádné drama," svěřil se ve středu novinářům Paroubek. Na adresu premiéra Mirka Topolánka řekl, že už jednou přestal mít odvahu k převzetí vládního úřadu.

"Takže doufám, že se to nestane tentokrát. My skutečně sedíme na těch kufrech několik týdnů," dodal premiér. Uvedl však, že přesto jeho vláda pracuje velmi intenzívně. "Jako bychom ani nebyli vládou v demisi. Věřím, že se za pár týdnů do úřadu zase vrátíme," prohlásil Paroubek s tím, že "žádné velké oslavy konce nejsou".

Škromach sundal Buzkovou

Že má sbalené osobní věci, potvrdil i šéf státní pokladny Bohuslav Sobotka. "Skutečně platí, že pracujeme do poslední chvíle," přidal se ke svému šéfovi. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach rozesmál novináře, když řekl, že pouze sundal obraz Petry Buzkové, který pro změnu pověsí do Lidového domu.

Ministr kultury Vítězslav Jandák byl k případnému návratu trošku zdrženlivější: "Politik může s určitými věci počítat, ale neříkat, že to tak bude. Vždycky je to trošku jinak, než si člověk představuje." Ten také jako první prozradil, že už má na pátek pozvání na Hrad. "Dopoledne ještě budeme ministry, odpoledne proletáři," řekl s hurónským smíchem.

Už ví, co přenechá své nástupkyni Gitě Fuchsové. "Popelník," řekl s nadsázkou. Pak ale na její adresu uvedl, že je to "bezvadná holka, kamarádka, kterou má rád". Podle Jandáka před rokem také lobbovala, aby se stal ministrem.

Mistr v balení je ministr vnitra František Bublan. "Já už jsem několikrát balil a zase rozbaloval, tak se teď snad definitivně sbalím a nastane nová fáze," uvedl.

Jenže Paroubkův kabinet se přece jenom sejde, a to v pondělí na slavnostním setkání v Lichtenštejnském paláci, kde podle odcházejícího premiéra budou i novináři.

Reklama

Výběr článků

Načítám