Hlavní obsah

Stanislav Gross má podporu ČSSD

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD v neděli drtivou většinou schválil postup úřadujícího předsedy Stanislava Grosse při formování nové vlády. Ze 180 členů výboru bylo jednání přítomno 140, přičemž jen 5 se zdrželo hlasování. Výbor tak následoval sobotní rozhodnutí předsednictva, které jednohlasně Grossův postup schválilo.

Foto: Nadace Terezy Maxové dětem

Součástí projektu Made By je výroba drobných předmětů, jejichž nákupem lze maminky v azylových domech podpořit.

Článek

Ústřední výkonný výbor (ÚVV) schválil usnesení, že mají pokračovat jednání ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU o vytvoření nové vlády, která bude působit až do konce volebního období v roce 2006. ČSSD by měla podle ÚVV v této vládě mít schopnost zřetelně plnit své programové priority.

Gross na závěr zasedání členům výboru řekl, že ÚVV se sejde ještě jednou, ke konci vyjednání o nové vládě. Gross chce členy ČSSD podrobně informovat o uskutečněných krocích a o základech, na kterých by měla vláda stát.

"Viděli jsme, že skutečně ČSSD se dostává na cestu, která povede k tomu, že si zasloužíme opět důvěru lidí. Myslím si, že ta jednoznačnost toho rozhodování je důkazem toho, že to, co nám řekli voliči ve volbách do EP, si prostě bereme k srdci," řekl na tiskové konferenci Gross.

Ocenil také, že na zasedání ÚVV zazněly otevřené názory. "V otevřené diskusi lze hledat řešení a nějaké vyústění," podotkl.

Názory členů výboru

Pravděpodobně nejtvrději proti způsobu vyjednávání vedeném Stanislavem Grossem vystoupil exministr zahraničí Jan Kavan. V rozpravě řekl, že Grossovi případně podepíše podporu vládě až ve chvíli, kdy bude jasné programové prohlášení. Proti závěrečnému usnesení ale Kavan nehlasoval.

Před začátkem jednání se mezi členy Ústředního výkonného výboru ČSSD objevily drobné rozdíly v názorech. Někteří z příchozích nesli s nelibostí požadavky lidovců a unionistů, které by měly omezit nejsilnější vládní stranu ve spolupráci s opozicí, zejména s komunisty.

"Koalice by měla být jiná v tom, že se tam budou lépe prosazovat názory ČSSD a že budeme v jejich prosazováním méně omezováni," řekl Stanislav Křeček. Za naprosto absurdní považuje, aby se ČSSD podřídila například při zákonu o nájemném Unii svobody. "Na nás se chce, abychom se zavázali, že nebudeme s komunisty, ale za minulé vlády unionisté a lidovci předkládali vlastní zákony o nájemném a rodinném životě."

Jakoukoli pojistku, která by omezovala nejsilnější vládní stranu ve spolupráci s opozicí, a tedy i komunisty, odmítali i jiní členové ÚVV, například poslankyně Milada Emmerová a Karel Šplíchal.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Petr Ibl řekl, že by chtěl omezit výčet bodů, u kterých by se měli vládní partneři zavázat, že budou hlasovat jednotně. Jednostranný závazek ČSSD rozhodně odmítáme, řekl.

Levice pro menšinovou vládu

Levicoví členové ČSSD jsou přesvědčeni, že pro prosazení programu strany by bylo nejlepší, kdyby sama vytvořila menšinovou vládu. Myslí si to šéf sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka. Podle něj právě v jednobarevné vládě by sociální demokracie prosadila nejvíce ze svého programu. Ve svém vystoupení na dnešním zasedání ÚVV byl skeptický k tomu, že by to mohla udělat v programově "široce rozkročené koalici" socialistů, lidovců a unionistů.

Jednobarevnou vládu ČSSD, která by hledala podporu u všech parlamentních stran, navrhoval sociálním demokratům po sněmovních volbách už bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman.

Další kroky

Zatímco US-DEU už jednala o řešení vládní krize, špičky KDU-ČSL se sejdou v pondělí. Zástupci budoucí vládní koalice už také jednají o jejím programu. Gross dříve odhadl, že nová vláda by mohla požádat parlament o důvěru v polovině srpna. Zástupci dalších stran ale nevyloučili, že by to mohlo být i později.

Reklama

Související články

Předsednictvo ČSSD schválilo Grossův postup

Předsednictvo ČSSD v sobotu navečer jednohlasně odhlasovalo postup Stanislava Grosse při jednání o nové vládě. V neděli o něm jedná dvousetčlenný Ústřední...

Výběr článků

Načítám