Hlavní obsah

Stalin byl proti kapitalismu a pravici jen vrah amatér, psal pirátský kandidát

Novinky, Renáta Bohuslavová

Jedním z lidí, kteří by se mohli ucházet o post senátora uvolněný po zemřelém Jaroslavu Kuberovi (ODS), je i Tomáš Tožička, který by chtěl kandidovat za Piráty. Jeho nominaci předložil šéf strany Ivan Bartoš. Pokud by ve volbách uspěl, pronikl by do horní komory svérázný hlas. Tožička nedávno vzbudil pozornost svými slovy o tom, že kapitalismus a pravicová politika jsou zločiny proti lidskosti. Novinkám řekl, že to vnímá jako kritické nahlížení na systém, ve kterém žijeme.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Tožička na snímku z roku 2014

Článek

„Kapitalismus a pravicová politika jsou prostě zločiny proti lidskosti. Ještě že se můžou vymlouvat na Stalina, který byl ovšem proti nim jen masový vrah amatér,” napsal novinář, bývalý člen strany Zelených či člen volebního týmu Táni Fischerové 27. ledna na Twitteru.

Šlo o reakci v debatě týkající se úmrtí zdravotně postiženého Brita, kterému měla britská konzervativní vláda zastavit sociální dávky. Tožička svůj tweet později smazal, ale vlákno se zachovalo.

„Smazal jsem spoustu svých tweetů, když se mi nelíbí diskuze, které se pod nimi vedou,” vysvětlil Novinkám důvod.

Myšlenka o zločinnosti kapitalismu i řada jeho dalších veřejně projevených názorů zaujaly i Piráty na jejich celostátním fóru, kde jako kandidáta do Senátu Tožičku navrhl šéf strany Ivan Bartoš.

Otisk smazaného tweetu Tomáše Tožičky.

„Jde o standardní proces. O nominaci může Piráty požádat kdokoliv. Kraji jsem pouze předložil žádost,” reagoval pro Novinky Bartoš na dotaz, zda mu zmíněné Tožičkovy reakce nevadí a zda může takový člověk Pirátům pomoct.

Kritika na stranickém fóru

Jinak to vidí Piráti i jejich podporovatelé na celostátním fóru. „Fakt má Pirátská strana podpořit člověka, který označuje celou pravou stranu spektra za zločince, chce zničit kapitalismus, omlouvá a relativizuje zločiny komunismu?” ptá se pirátský příznivec jménem Yossi.

Tožička Novinkám některá svá vyjádření vysvětloval s tím, že pokud se vede debata o politických systémech, je třeba kriticky pohlížet jak na ty současné, tak i na ty minulé.

V Rudolfinu se rozloučili s Kuberou

Domácí

„Jestli chceme soudit režimy v minulosti, tak musíme soudit i ty v současnosti. Když se podíváme na to, co dělala Východoindická společnost v Indii, tak je to srovnatelné s tím, co se dělo v SSSR. Musíme k tomu historicky přistupovat objektivně,” řekl Tožička a dodal, že kolonialismus podle něj zabil víc lidí než Stalin nebo Hitler.

Tožička: Návrat stalinismu nechci

Na dotaz, zda by tedy preferoval návrat do 30. let minulého století, ale odvětil, že nikoliv.

„Přece se nechceme vracet do stalinismu. Nemusíme mít jen stalinismus nebo fašismus, který vznikl jako projekt německých kapitalistů, nebo jen tento divoký kapitalismus. Můžeme tu mít režim, který si vybudujeme, zajistí nám důstojnost, bude humanistický, zajistí rozvoj a nebude ničit planetu,” doplnil.

Kuberova nástupce v Senátu půjdou lidé volit na konci března

Volby do Senátu

Takový systém by měl být podle Tožičky založený na principu Helsinské deklarace z roku 1975 a následném vzniku Charty 77, která reagovala na nedodržování pravidel především v oblasti lidských práv, jak byla na konferenci nastavena.

„Musíme nastavit demokratická pravidla tak, abychom všichni společně mohli hledat systém, který nám bude vyhovovat. Ne tak, aby jen pár lidí rozhodovalo o tom, kudy se svět bude vyvíjet. Zásady by měly být podle toho, co požadovala Charta 77, aby byly naplněny pakty o lidských právech. Za poslední dekádu v Evropské unii zemřelo několik desítek tisíc lidí hlady, zimou a to mi přijde ve 21. století s prostředky, které máme, úplně absurdní,” dodal Tožička.

Kdo po Kuberovi? ODS navrhne do čela Senátu Vystrčila, STAN Růžičku

Domácí

O tom, kdo v Senátu za obvod Teplice nahradí zesnulého pravicově konzervativního a v regionu velmi oblíbeného Jaroslava Kuberu, bude jasno nejdříve koncem března. Většina stran ještě nemá o svých kandidátech jasno a teprve je vybírá.

O nominaci Pirátů kromě Tožičky požádal třeba i dlouholetý ředitel Gymnázia Teplice Zdeněk Bergman. Kandidáta budou volit členové příslušného Ústeckého kraje na internetu, o výsledku by mělo být jasno 8. února večer.

Reklama

Výběr článků

Načítám