Hlavní obsah

Srovnávat politruky a vojenské kaplany je nemístné, tvrdí o Sloupově zastánci hlavní kaplan

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Plukovník Jan Kozler, hlavní kaplan Armády České republiky, se ohradil proti slovům komunistického europoslance Jaromíra Kohlíčka. Ten se v sobotním Právu zastal bývalého politruka a náměstka karlovarského hejtmana Václava Sloupa (KSČM), když mimo jiné přirovnal bývalé politruky k vojenským kaplanům.

Foto: AČR

Hlavní kaplan Armády České republiky Jan Kozler.

Článek

Vojenský kaplan podle Kohlíčka „dělá prakticky stejnou práci jako politruk“. Společné mají prý například to, že se oběma mohou vojáci svěřovat. [celá zpráva]

„Takové srovnání je zcela nemístné. Je to pokus srovnat nesrovnatelné za nějakými účely, které pan poslanec patrně sleduje,“ ohradil se pro Novinky Kozler.

Politruk byl zástupce velitele vojenského útvaru, jenž měl na starosti politické záležitosti. Slovo politruk pochází z ruského "političeskij rukovoditěl", tedy politický vedoucí.

Podle něj byli politruci zodpovědní za to, aby si vojáci osvojovali marxisticko-leninskou ideologii. „Osobně velmi pochybuji o širší pravdivosti toho, že jejich standardní služební náplní bylo nezištné naslouchání osobním nebo služebním problémům a těžkostem vojáků. Jsem přesvědčen, že pokud tak činili, tak spíše ve prospěch odhalení ‘diverzantů’ a nepřátel ‘socialistické lidu’ než z čiré ochoty zabývat se radostmi a starostmi vojáka,“ uvedl.

Kaplani nepřichází nikoho indoktrinovat, tvrdí jejich šéf

Kaplani mají podle něj zcela jinou pracovní náplň, zejména ale v žádném případě nepřichází sdělovat či šířit jakoukoli ideologii. „V prostředí české armády slouží všem těm, kteří jeho službu přijmou, nebo si pro sebe vyžádají,“ přiblížil Kozler. „Vojenští kaplani nepřichází na ostrý rozdíl od politruků nikoho indoktrinovat, ani následně hodnotit míru podvolení se ‘potřebnému smýšlení’, nýbrž zcela přirozeně respektují myšlenkové a hodnotové zakotvení každého jedince,“ dodal.

Debata kolem Sloupa se rozhořela už loni v prosinci, když bývalý politruk prohlásil, že by Německo uvítalo návrat časů, kdy bylo od někdejšího Československa odděleno železnou oponou v podobě ostnatých drátů. Proti jeho osobě ve vedení kraje se strhla vlna protestů. Komunisti zvažují, že by Sloupa vyměnili za jiný vedoucí post na úrovni Karlovarského kraje. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám