Hlavní obsah

Srba couvá z přímého přenosu svého procesu

– PRAHA
Novinky, jp,Právo

Bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba nesouhlasí s tím, aby byl přímý televizní přenos České televize z jeho procesu v kauze plánování vraždy novinářky jakkoliv komentován. "Považuje to za ohrožení svého práva na spravedlivý proces a obává se, že by mohl být verdikt soudu ovlivněn," řekl ČTK jeho obhájce Vít Široký.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Obhájce dodal, že v tomto duchu hodlá ve čtvrtek ráno vznést u soudu námitku.

Proti přímému přenosu ze soudní síně, vůbec prvnímu v Česku, Srba zpočátku nic nenamítal. "Nedá se říct, že by s tím vyloženě souhlasil, ale to by ještě skousnul," uvedl Široký. Vstupy s komentáři "různě zasvěcených či nezasvěcených lidí" Srbovi však podle obhájce již vadí.

Mediální rady nemají jednotný názor

Rozhodnutí vysílat ve čtvrtek a v pátek naživo Srbovo odvolání přímo ze soudní síně Vrchního soudu v Praze vyvolalo zájem jak členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, tak zejména Rady ČT. Názory radních nejsou jednotné. Někteří členové Rady ČT proto navrhovali, aby se ve středu sešlo mimořádné zasedání rady.

To se však neuskutečnilo, protože jednací řád říká, že mimořádné zasedání se koná, požádá-li o to pět a více členů. Podle zjištění Práva jsou minimálně tři až čtyři členové v zahraničí a jiní nepovažují mimořádné zasedání kvůli přenosu za správné.

"Podle zákona Rada České televize nemá právo zasahovat do vysílání. Situaci bychom řešili, pokud by po odvysílání přenosu přišla stížnost na generálního ředitele televize," řekl v úterý Právu předseda rady Jan Mrzena. Nevyloučil však, že rada vydá ve středu odpoledne nějaké stanovisko.

To znamená, že se někteří radní přece jen v užším kroužku s vyloučením veřejnosti sejdou. Diskutovat se zřejmě bude také o otázce, zda je přímý přenos ze soudní síně v souladu se zákonem o veřejnoprávní televizi.

Vysílací rada bude o Srbovi jednat

Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Pospíchal poukázal na doporučení Výboru ministrů členských států Rady Evropy o poskytování informací médiím v souvislosti s trestním řízením.

"Toto stanovisko bylo datováno v červenci, a pokud jde o živé přenosy ze soudních síní, doporučuje, že by neměly být umožněny, pokud nejsou výslovně povoleny zákonem nebo kompetentními soudními autoritami. To v tomto případě není, soud přenos povolil. Ale přenosy by měly být povoleny jen v případě, že to nepřinese vážné riziko nevhodného ovlivňování obětí, svědků či ostatních stran v trestních řízeních, jakožto i porot a soudců," řekl Právu Pospíchal.

"Budeme o přenosu na našem nejbližším zasedání určitě hovořit. Zastávám názor, že cílem soudního řízení je nalezení spravedlnosti, a tomu musí být podřízeno vše. Domnívám se, že způsob medializace může soudní líčení ovlivnit," dodal Pospíchal.

Anketa

Má podle vás Česká televize odvysílat přímý přenos z odvolacího řízení s Karlem Srbou?
Ano
55,1 %
Ne
44,9 %
Celkem hlasovalo 1582 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Podle Špidly je přenos se Srbou neetický

Vlnu vášní vzbudilo mezi českými politiky rozhodnutí České televize vysílat v přímém přenosu soudní proces s bývalým generálním sekretářem ministerstva...

Výběr článků

Načítám