Hlavní obsah

Sprcha pro ČSSD: padá k hranici vstupu do Sněmovny

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenou sprchou je pro soc. dem. čerstvý volební model Kantar TNS pro Českou televizi. Podle něj by ČSSD, která se rozhoduje, zda jít do vlády, získala jen 6,5 procenta hlasů a podle odhadů Práva jen 11 poslanců místo současných patnácti. Proti březnu ztratila nejvíc voličů – její zisk klesl o dva procentní body.

Foto: ti, Právo

První by opět bylo ANO se ziskem 30,5 procenta. O druhé místo by se podělili ODS a piráti, kteří by získali po 14,5 procenta.

Článek

Průzkum se uskutečnil ve dnech 7. až 27. dubna, odrazil tedy krach i obnovení rozhovorů o vládě mezi ANO a soc. dem. Naopak do něj nezasáhlo rozhodnutí státního zástupce pokračovat ve stíhání premiéra Andreje Babiše.

První na pásce by opět bylo ANO se ziskem 30,5 procenta. O druhé místo by se podělili ODS a piráti, kteří by získali po 14,5 procenta, následovaní KSČM a okamurovci (po osmi procentech).

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš vystoupil před novináře po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Až za nimi by byla ČSSD, následovaná lidovci a STAN, kteří by s 5,5 procenta jen těsně prošli do dolní komory. TOP 09 by s výsledkem čtyř procent zůstala před branami sněmovny.

Proti březnu zaznamenali největší růst preferencí komunisté (o 1,5 procentního bodu), největší pokles ČSSD (o dva procentní body).

ANO by získalo 79 křesel

Podle odhadů Práva by ANO získalo 79 poslanců, ODS a piráti po 34 křeslech, komunisté a SPD po 15 mandátech a lidovci se STAN po šesti zástupcích.

Většinovou vládu by ANO mohlo vytvořit s ODS (113 poslanců). Se soc. dem. by babišovci měli jen 90 mandátů a s podporou komunistů 105 křesel.

Výběr článků

Načítám