Hlavní obsah

Spory rodičů nemohou jít proti zájmům dítěte, připomněl Ústavní soud

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústavní soud (ÚS) v úterý kritizoval obecné soudy, které se zabývaly případem dívky, jejíž rodiče se přou o to, komu z nich by měla být svěřena do péče. Dívce hrozilo, že doplatí na spory rodičů a nebude moci nastoupit do školy, byť vzdělání je jejím právem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu. Ilustrační foto

Článek

Děvče bylo v předškolním věku ve střídavé péči obou rodičů. „Řízení o změně formy péče bylo zahájeno v době, kdy nezletilá byla předškolního věku a měla být zapsána do první třídy základní školy,” popsal Ústavní soud. Děvče bylo zapsáno do dvou základních škol s tím, že bude navštěvovat jednu z nich podle toho, kterému z rodičů bude svěřena soudem do péče.

Jelikož řízení nebylo ukončeno a loni v září měla dívka nastoupit do obou základních škol, začala soudní anabáze, která pokračovala i u správních soudů a skončila až ústavní stížností.

Soudci připomněli, že justice má dbát především zájmů dívky, „kterým je zajištění stálého prostředí”.

„Sledují vlastní zájmy“

Jak dále stojí v usnesení, právě zmiňované stálé prostředí „jí lépe pomůže udržet si odstup od probíhajícího konfliktu rodičů, kteří především sledují své vlastní zájmy a dopady svého jednání na nezletilou si v lepším případě neuvědomují”.

Odvolací soud, jemuž se případ nyní vrátí, bude muset bezodkladně rozhodnout.  „Obecné soudy by zároveň měly zvážit, zda nejsou splněny předpoklady pro nařízení předběžného opatření o výlučné péči jednoho z rodičů tak, aby nezletilá mohla navštěvovat základní školu v místě bydliště jednoho z nich,“ stojí v usnesení, které naznačuje, že ačkoli cesta ke konečnému verdiktu justice může být ještě dlouhá, dítě by mělo mít určité jistoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám