Hlavní obsah

Sporná licence na výzoz radiolokátorů do Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany má pochybnosti ohledně udělené licence na vývoz radiolokátorů Věra do Číny. V licenčním řízení musí s povolením vydat souhlas ministerstvo zahraničních věcí a obrany, to však souhlasilo pouze podmínečně, řekl ČTK mluvčí úřadu Ladislav Šticha.

Foto: Hodina H
Článek

Vývoz radarů povolila v lednu licenční správa ministerstva průmyslu a obchodu. Výhrady k exportu mají Spojené státy, podle kterých by radary mohly zachytit její plavidla a letouny poblíž Tchaj-wanu.

"Ministerstvo obrany si v tuto chvíli není jisto, že tyto podmínky byly splněny,"řekl Šticha bez dalších podrobností.    Licenční správa, která může obchod povolit či zakázat, udělila společnosti Omnipol dvě vývozní povolení na šest radarových souprav. Firma zatím žádný radar nevyvezla, platnost licence je dva roky.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vydalo podle ministra Milana Urbana licenci řádným postupem po souhlasu ministerstva obrany a zahraničních věcí a dosud od úřadů požadavek na revizi rozhodnutí neobdrželo. Podle něj by to byla jediná možná cesta změny rozhodnutí, vyloučil jiné, politické řešení. To například požadoval vicepremiér Petr Mareš (US-DEU).

"Jednání o licenci provázely intenzívní diskuse v kontextu formulování politiky vývozu vojenského materiálu do Číny, zejména s ohledem na platné embargo EU a další zahraničněpolitické a bezpečnostní aspekty. Tyto diskuse dosud nebyly ukončeny," uvedla Barbora Pláničková z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí. Do okamžiku fyzického dodání kontraktovaného materiálu je kdykoli možné vydání licence přezkoumat, dodala.

Vláda údajně již dospěla k rozhodnutí vývoz radarů do Číny nedovolit, kabinet však má zveřejnit zamítnutí až po návratu prezidenta republiky Václava Klause z oficiální návštěvy Číny.

Radiolokátor  je nástupcem známé Tamary a dokáže odhalit i tzv neviditelná americká letadla kategorie Stealth, tedy typy F-117 a B2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám