Hlavní obsah

Spočítáno: Poslanci na náhradách vydělají až 6 343 Kč

Právo, Vladimír Čechlovský

Zrušení povinnosti platit pojistné z paušálních náhrad, které poslanci schválili v úterý, přinese všem ústavním činitelům mnohem větší efekt, než by se na první pohled zdálo. Například poslanci a senátoři si díky tomu přilepší až o 6343 korun měsíčně.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny. Ilustrační foto

Článek

Z náhrad, které poslanci, senátoři, členové vlády a prezident dostávají na dopravu, reprezentaci a stravu, totiž nejenže nebudou platit zdravotní a sociální pojistné, ale asi o čtvrtinu se jim sníží z těchto náhrad i daň z příjmů.

V současné době je základem daně z náhrad – stejně jako u platu – superhrubá mzda, to je náhrada zvýšená o zdravotní a sociální pojistné. Pokud ale ústavní činitelé nebudou platit z náhrad pojistné, základem daně z náhrad bude jen jejich nominální výše.

Jak si ústavní činitelé polepší
Náhrada29 000 Kč měsíčně
Ušetří na pojistném3190 Kč
Ušetří na dani1479 Kč
Zisk celkem4669
Náhrada39 400 Kč měsíčně
Ušetří na pojistném4334 Kč
Ušetří na dani2009 Kč
Zisk celkem6343

Pobírá-li například poslanec či senátor náhradu 29 000 korun měsíčně, ušetří tak na pojistném 3190 korun a na dani 1479 korun, celkem tedy 4669 korun měsíčně.

Poslanci a senátoři, kteří dojíždějí z delší vzdálenosti a berou náhradu 39 400 korun měsíčně, pak na pojistném ušetří 4334 korun a na dani 2009, celkem tedy 6343 korun měsíčně.

Poslanci schválili úlevy pro ústavní činitele jen den před tím, než koalice prosadila ve Sněmovně velký daňový balík.

Jiným ale daně zvyšují

Ten zejména od ledna zvyšuje DPH v obou sazbách, což citelně postihne každou běžnou domácnost. Zrušení pojistného z náhrad je přílepkem zákona, kterým se zvýší platy soudců a který je projednáván v režimu legislativní nouze.

Původně poslanci navrhovali, aby paušální náhrady nepodléhaly ani pojistnému, ani dani. Návrh ale pro odpor opozice a TOP 09 neprošel. V úterý však přijetí návrhu poslance ODS Jana Čechlovského na zrušení pojistného z náhrad umožnili i poslanci ČSSD a komunisté, kteří se odhlásili od hlasovacího zařízení, a tím snížili kvórum pro přijetí návrhu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám