Hlavní obsah

Špidla zvažuje Křečka za Rychetského

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla přišel krátce před svým odletem do USA s další úvahou, jak vyřešit situaci kolem jmenování nového ministra spravedlnosti. Mohl by se jím stát poslanec Stanislav Křeček (ČSSD). Právu to potvrdily dobře informované zdroje blízké premiérovi, které si nepřály být jmenovány s tím, že jde zatím jen o předběžnou úvahu.

Článek

 Špidla je totiž v posledních dnech pod silným tlakem. Jednak musí urychleně najít vhodného kandidáta na spravedlnost, odkud odchází Pavel Rychetský na Ústavní soud, a jednak musí čelit tlaku části vlastní strany, aby udělal rošádu ve vládě a ministerstvo spravedlnosti pustil výměnou za ministerstvo pro místní rozvoj unionistům.

Proto je stále ještě ve hře i varianta, o které již Právo informovalo a podle níž by se ministrem spravedlnosti stal dosavadní ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU) a soc. dem. by svým člověkem obsadila tento resort. Podle názoru některých členů vlády zřejmě ministerstvo spravedlnosti zůstane nakonec soc. demokracii. A to kvůli velmi dobrým vztahům mezi Špidlou a šéfem unionistů, místopředsedou vlády Petrem Marešem.

Právě Mareš není případnou vládní rošádou příliš nadšen, i když se jí zásadně nebrání. "Neříkám, že to není možné, ale současně říkám, že to není tak jednoduché," řekl Mareš Právu. Stejně tak by se mělo začít diskutovat i o nejnovější variantě s Křečkem. Sám poslanec včera na dotaz Práva, zda by funkci ministra spravedlnosti vzal, odpověděl, že by to velmi zvažoval. "Byl by to velký zásah do mé dosavadní advokátské praxe, kterou nelze ukončit ze dne na den," řekl.

Připustil ale, že když se ho předseda vlády před časem ptal, zda ho má ponechat v seznamu lidí, s nimiž lze do budoucna počítat, anebo ho vyškrtnout, požádal o ponechání svého jména v seznamu. Křeček v úterý nicméně dodal, že o nabídce na ministerstvo spravedlnosti nic neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám