Hlavní obsah

Špidla věří, že poslanci zákon o DPH schválí

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přestože opoziční občanští demokraté i komunisté zatím svorně tvrdí, že v úterý 20 dubna nikdo z jejich poslanců nezvedne ruku pro zákon o dani z přidané hodnoty (DPH), premiér a šéf ČSSD Vladimír Špidla stále věří, že poslanci nakonec veto prezidenta přehlasují. Špidla to řekl v sobotu novinářům po zasedání předsednictva ČSSD.

Foto: Ilona Salajková
Článek

"Předpokládám, že zákon projde," uvedl premiér. Svoji víru opírá, jak dodal, o znalost Sněmovny.

"Předpokládám, že ještě proběhne celá řada jednání. Ta věc je příliš vážná. Určitě počítám, že požádám poslanecké kluby ODS a KSČM o možnost vystoupit společně s ministrem financí a objasnit detaily a důsledky," uvedl Špidla. Podle něj je možné, že po vyslechnutí argumentů opoziční poslanci dospějí ke změně postoje. "V každém případě považuji za správné, aby byli plně informováni, o čem se rozhoduje," dodal premiér.

Nemoc připravila koalici o většinu

K tomu, aby se koalici podařilo přehlasovat veto prezidenta, potřebuje 101 hlas. Koalici však v tuto chvíli chybějí dva hlasy jejích nemocných poslanců - Cyrila Svobody (KDU-ČSL) a Miloslava Vlčka (ČSSD). Jednoho z nich by mohl nahradit nezařazený poslanec Petr Kott, pokud by hlasoval shodně s koalicí. Stále by však chyběl jeden hlas.

"Jestliže tento zákon neprojde, pak plná odpovědnost padá na opozici. A ta ať si tu situaci řeší," doplnil Špidlu místopředseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podivil se zároveň nad tím, proč zákon odmítá právě ODS, když se "snižuje základní sazbu DPH o tři procenta".

Zákon má mimo jiné zajistit harmonizaci DPH s právem Evropské unie, např. přesunout řadu zboží a služeb ze snížené pětiprocentní do základní sazby . Řada položek se ale přesouvá jen proto, aby vláda měla zdroje na zrychlení odpisů pro firmy a jiná opatření. Rovněž se má zrušit povinnost firem zaplatit v dubnu mimořádnou zálohu na DPH. Základní sazba má klesnout z 22 na 19 procent.

Škromach zároveň vyzval ODS a KSČM, aby začaly dělat reálnou politiku pro občany: "A nejen pro svá koryta, na která už dneska myslí."

Bez zákona nebudou slíbené kompenzace

Špidla varoval před důsledky, které by případné neschválení zákona mělo: "Žádný důchodce nedostane zvýšený důchod, žádná rodina nedostane ony předpokládané dva tisíce, nebude možné realizovat snížení daní mladým rodinám s dětmi, nebude možné realizovat snížení daní právnických osob, podnikatelé budou muset zaplatit zvýšenou zálohu, pravděpodobně po několik dnů nastane velké napětí v zahraničním obchodě," vyjmenovával premiér.

Zákon totiž mimo jiné počítá s kompenzacemi pro důchodce a rodiny s dětmi. Důchodci by měli dostat v červnu jednorázovou dávku ve výši 1000 korun, rodinám s dětmi a nárokem na přídavek na dítě by měla být vyplacena jednorázová dávka 2000 korun na jedno dítě a rovněž v červnu by měl být zvýšen rodičovský příspěvek pro rodiče pečující o malé děti do čtyř let ze současných 2552 korun na 3573 korun.

"Dvacátého půjde o mnoho. Věřím, že poslanci velmi důsledně zhodnotí, jaké důsledky má jejich rozhodování," dodal Špidla.

Kocourek: ODS bude proti

Místopředseda rozpočtového výboru Martin Kocourek (ODS) v nedělní televizní Sedmičce odmítl, že by jeho strana mohla podpořit návrh zákona o DPH. "Zákon by přinesl rodinám další náklad pět až deset tisíc korun ročně, důchodcům čtyři tisíce ročně. Nemůžeme zvednout ruku (jen) pro to, že důchodci dostanou tisíc korun ročně a rodiny další almužny. Na otázku, zda by ODS podpořila alespoň technickou novelu zákona o DPH, která by upravila jen věci nezbytné se vstupem do EU, Kocourek odpověděl: "Budeme chtít o tom jednat."

Reklama

Výběr článků

Načítám