Hlavní obsah

Špidla Součkové věří, neodvolá ji

Novinky, Václav Pergl, Právo
PRAHA

Zdravotnictví je prioritou vlády, řekl premiér Vladimír Špidla v pondělí večer po svém jednání s předsedou Lékařského odborového klubu Milanem Kubkem. "O výměně ministryně zdravotnictví neuvažuji. Stabilizace zdravotnictví bude spojená s jejím jménem," řekl Špidla.

Foto: Hana Szotkowská
Článek

Kubek řekl, že situace v krajích je velmi rozdílná a hrozí sociální napětí zdravotníků. "Jsme rádi, že pan premiér bude zdravotnictví nadále sledovat a považuje ho za jednu z velkých priorit vlády. S výsledky jednání jsem spokojen," řekl Kubek.

Premiér na to uvedl, že "vláda považuje za důležité, aby využila konec tohoto roku a průběh příštího roku na obnovení stabilizace systému tak, aby byla dlouhodobá a překonali jsme ona období, kdy průběžně každé tři až čtyři roky dochází k významné nerovnováze zdravotnického systému," řekl Špidla.

Na schůzce se hovořilo i o 16třídní tarifní platové tabulce. Lékaři mají obavy, že jich se týkat nebude. Špidla ale potvrdil, že nový tarifní systém bude od příštího roku zaveden.

Peníze na dluhy možná ještě letos

V úterý se sejde sněm Lékařského odborového klubu. Kubek na něm bude informovat o závěrech schůzky s premiérem. "Byl bych nerad, aby nespokojenost zdravotnických pracovníků dosáhla té výše, že nám nezbude nic jiného než pořádat protestní akce," řekl Kubek. Špidla potvrdil, že koalice bude projednávat stabilizaci zdravotnictví. "Na finanční rovnováze zdravotnictví práce významně pokročily," uvedl premiér a dodal, že "spějeme k výsledku, který bude možné realizovat do konce roku."

Blíže ho však nespecifikoval. Zřejmě však jde o zaplacení zhruba tří miliard korun za dluhy, které mají bývalé okresní nemocnice. Tyto peníze by mohly jít ještě letos na kraje, a tím by se významně přispělo ke stabilizaci ve zdravotnictví v krajích.

Reklama

Související články

Vláda dá dvě miliardy na oddlužení nemocnic

Koalice se dohodla, že vláda pomůže zadluženým nemocnicím, které od ledna letošního roku přešly pod kraje částkou dvou miliard korun. Je to o 800 milionů víc,...

Výběr článků

Načítám