Hlavní obsah

Špidla: reforma veřejných financí se pomalu rýsuje

Novinky, Jiří Vavroň, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní koalice dnes projednávala reformu veřejných financí. Po ukončení jednání premiér Vladimír Špidla vystoupil s prohlášením, v němž uvedl, že "kontury strategie reformy veřejných financí se už rýsují."

Foto: Josef Sekyra
Článek

 "Takovou strategii nemá ODS. Koalice je jediné politické seskupení, které má politickou sílu dosáhnout spravedlivé reformy veřejných financí," dodal Špidla, který krom toho prohlásil, že projednávaná reforma je velmi ambiciózní a že České republice rozhodně prospěje.

Koalice se dohodla na meziročním snižování deficitu veřejných rozpočtů, aby cílový schodek v roce 2006 činil cca 4 % HDP. "Schodky se budou snižovat postupně," řekl Právu ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Například příští rok o 0,7 procenta, v roce 2006 až o 0,9 procenta HDP. Cílem je, aby deficit 6,1 procenta HDP, který očekáváme v letošním roce, se snížil na 4 procenta v roce 2006.

"Jsem spokojen," řekl Ivan Pilip (US-DEU). Unionisté přitom požadovali snížení schodku v roce 2006 až na tři procenta. Podle ministra pro místní rozvoj Pavla Němce (US-DEU) je rozhodující pro konečné stanovisko unionistů, že tato vláda skutečně razantní reformu provede a dokonce v tvrdší podobě než určuje koaliční smlouva.

Limity pro ministerstva

Koalice se shodla také na tom, že každý rok budou stanoveny dlouhodobé závazné limity výdajů jednotlivých ministerstev. "Všechny tyto kroky umožní přijetí rozpočtu na příští rok," uvedl Špidla.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky razantní snižování schodku veřejných rozpočtů umožní, aby Česko přistoupilo k euru přibližně ve stejné době jako ostatní kandidátské země.

Změny v sociální oblasti

Pokud jde o sociální oblast, koaliční partneři se dohodli, že budou pokračovat ve zvyšování věku odchodu do důchodu, a to na 63 let pro ženy i muže.

Poslanci se dále dohodli, že zruší dočasné krácení předčasných důchodů, napříště bude tedy existovat jen trvale krácený předčasný důchod. Podle představ koalice by se do celkového počtu odpracovaných let neměla započítávat doba odpracovaná v rámci přípravy na zaměstnání.

Živnostníci, neboli osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) by měly začít platit vyšší pojistné na sociální pojištění, než platí dosud. "Odvody 80 procent z nich jsou z částky tři tisíce korun čistého. Znamená to, že jejich důchod je pak nižší než životní minimum, takže z veřejných peněz se jim pak doplácí ještě do životního minima v průměru mužům 17 let a ženám 22 let. To jsou statisíce. To není spravedlivé," konstatoval Špidla. Jak se odvody OSVČ zvýší, zatím není jasné. V jednání jsou dvě varianty.

Penze by měly být napříště zvyšovány přesně podle zákona, tedy podle inflace a jedné třetiny růstu mezd. "Dohodli jsme se, že kritériem bude, aby průměrný důchod neklesl v porovnání k průměrné mzdě pod 40 procent," dodal ministr Sobotka.

Státní zaměstnanci nebudou přibývat

Koaliční partneři se dohodli také na moratoriu na počet zaměstnanců ve státní správě, který dnes činí cca 19 200 lidí. Toto číslo nesmí být překročeno. Znamená to, že koalice svým rozhodnutím zamítla požadavek ministerstev na zvýšení počtu úředníků o dva tisíce v souvislosti se vstupem ČR do Evropské unie.

V dalších letech má rovněž klesat počet zaměstnanců ve veřejném sektoru, kterých je dnes 485 tisíc. "Uvažuje se o dvou procentech ročně, ale zatím není rozhodnuto," řekl Sobotka.

Jednání bude pokračovat i příští neděli, kdy poslanci projednají změny v oblasti sociálních dávek a nemocenské a také daně.

Reklama

Související články

Do důchodu v 63 letech

Zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu na jednotných 63 let pro muže i ženy projednají zástupci stran vládní koalice na schůzce k reformě veřejných...

Výběr článků

Načítám