Hlavní obsah

Špidla potvrdil, že chce Rychetského nahradit Papežem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE/PRAHA

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) v pondělí potvrdil, že chce do čela ministerstva spravedlnosti navrhnout Vladimíra Papeže. Advokát a sociální demokrat Papež má nahradit Pavla Rychetského, který se stane ústavním soudcem.

Foto: Jan Kavale

Koncert Jaroslava Svěceného a Šumavského collegia v kostele v Nezamyslicích

Článek

"Je pravda, že uvažuji o panu Vladimíru Papežovi, je pravda, že pan Vladimír Papež je místopředseda Advokátní komory a že veškeré konzultace, které jsem provedl v justici a ve vyšetřovacích orgánech, konstatovaly, že je to velmi kvalifikovaný, respektováníhodný člověk," řekl dnes předseda vlády novinářům.

Připustil, že kandidát na ministra před několika měsíci pil před jízdou alkohol, za což mu policisté sebrali řidičský průkaz. Navzdory tomu je přesvědčen, že Papež má v resortu respekt, což je pro práci ministra klíčové.

Pil a havaroval

Papež letos v lednu zavinil dopravní nehodu tří vozidel na Husově třídě v Českých Budějovicích. Při jejím vyšetřovaní ukázala dechová zkouška, že požil alkoholické nápoje.

Papež měl být jmenován ministrem v úterý, kdy složí Pavel Rychetský funkci, ale Rychetského jmenování ústavním soudcem bylo z důvodu onemocnění prezidenta odloženo. Rychetský novinářům řekl, že ještě dnes se sejde na pracovní večeři se Špidlou, aby celou věc společně probrali po premiérově návratu z USA. "Předpokládám, že tam to bude definitivně dohodnuto," uvedl odcházející ministr.

Papež krev nedal

Jak Právu potvrdil policejní zdroj, Papež jel 16. ledna po 18. hodině v koloně aut, nevěnoval se plně řízení a s vozidlem Opel Astra narazil do před ním jedoucí Škody Felicia, která vrazila ještě do dalšího osobního automobilu. "Po dechové zkoušce, která prokázala alkohol, ale odmítl podstoupit krevní test," řekl Právu policista s tím, že celý případ byl předán k projednání správnímu odboru českobudějovického magistrátu.

Přestože horní sazba trestu za takový přestupek je odebrání řidičského průkazu na dva roky a 15 tisíc korun pokuty, zastupitel vyvázl s trestem odebrání řidičského průkazu na čtyři měsíce a pokutou ve výši 9,5 tisíce korun a po dvou měsících mu byl řidičák vrácen. Václav Suchopár ze správního odboru českobudějovického magistrátu odmítl v pondělí Papežův trest jakkoliv komentovat s tím, že přestupková řízení jsou neveřejná.

Naopak Vladimír Papež v rozhovoru s Právem otevřeně své provinění přiznal a doslova řekl, že se za uvedený přestupek stydí a bere jej za své pochybení.

"Měl jsem v té době velké osobní problémy. Krev jsem odmítl dát, protože jsem věděl, že jsem v poledne něco vypil a měl bych zbytkový alkohol. Byl jsem nachlazený, byla mi zima, čekal jsem na místě dlouho. Ihned mi bylo jasné, že je to průšvih. Chtěl jsem být po nepříjemném zážitku už doma," vyprávěl otevřeně o nehodě Papež.

Kupčová: je to problém

"Hned v následujících dnech jsem informoval o nehodě stranickou kolegyni a náměstkyni primátora Vlastu Bohdalovou a předsedu České advokátní komory. Všem účastníkům nehody jsem se omluvil. Nechápu však, proč dnes po půlroce na mě média toto selhání vytahují," konstatoval budějovický zastupitel. Trest za řízení po požití alkoholu považuje za velmi přísný, neboť automobil využívá každý den a zmíněný přestupek byl jeho prvním.

Jako problém vnímá celou kauzu předsedkyně krajské organizace ČSSD poslankyně Jitka Kupčová. "Rozhodnutí o tom, kdo se stane ministrem je samozřejmě na premiérovi. To, že Vladimír Papež měl nehodu pod vlivem alkoholu jsem se dozvěděla až z médií a jeho nominaci na ministerský post v této souvislosti považuji za problematickou," řekla Právu Kupčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Václav Klaus má angínu a ruší program

Prezident Václav Klaus má angínu. Lékaři mu nasadili antibiotika. "Prezident se v této souvislosti také podrobil vyšetření krve," řekl v pondělí...

Výběr článků

Načítám