Hlavní obsah

Špidla: Klausovo veto je krokem šéfa politické strany

Novinky, Jiří Roškot
MIAMI

Rozpaky nad krokem prezidenta Václava Klause, který vetoval zákon o dani z přidané hodnoty, vyjádřil v sobotu během letu z Houstonu do Miami premiér Vladimír Špidla. Podle něj prezident stále jedná spíš jako předák politické strany.

Foto: Ilustrační foto RZS Praha
Článek

"Nerozumím tomu. Zdá se mi, že se spíš chová jako stranický předák, než jako prezident republiky," řekl Špidla českým novinářům. "Myslím si, že zůstává víc předsedou ODS, než že se stává prezidentem všech," uvedl s tím, že veto přesto neohrozí reformu veřejných financí. "Časově to nemá žádné důsledky," řekl.

"Není to vážné, ale přesto je to na pováženou, protože po mém soudu úroveň prezidenta je trochu obecnější, než aby zasahoval přímo konkrétně," pokračoval Špidla. "Také vetoval zákon o zoologických zahradách, i to se mi zdá, že nepřísluší prezidentovi, ale je to součást agendy předáka politické strany."

V sobotu premiér stále nemohl novinářům sdělit jméno příštího ministra spravedlnosti, jak předpokládal, protože se s kandidátem, jehož jméno dosud neuvedl, nemohl telefonicky spojit. V této souvislosti se v kuloárech hovoří o Barnabáši Liškovi (českobudějovický státní zástupce).

Špidla v této souvislosti rovněž řekl, že otázku řízení legislativní rady po odchodu vicepremiéra Pavla Rychetského nechá zatím otevřenou. "Myslím, že předsedu legislativní rady může zastávat ministr - není podmínka, aby byl místopředsedou vlády. A o místopředsedovi vlády se ještě rozhodnu," uvedl.

Reklama

Související články

Prezident vetoval zákon o DPH

Novela zákona o dani z přidané hodnoty, která počítala s přesunutím některých služeb z pětiprocentní do 22 % sazby, se vrací zpět poslancům. Poté,...

Výběr článků

Načítám