Hlavní obsah

Špidla brzy požádá Klause, aby směl krátce řídit justici

ČTK, Petr Pokorný, Zdeňka Látková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) už má připravenou žádost, aby jej prezident Václav Klaus dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti. Premiér se hodlá na krátkou dobu postavit do čela justice poté, co se kandidatury na ministerskou funkci vzdal českobudějovický advokát Vladimír Papež.

Foto: Beáta Sklářová

Absolventi Letní přírodovědné školy 2012 Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Článek

Plánuje, že své pravomoci předá definitivnímu ministrovi po dvou až třech týdnech. Kdo se jím stane, zatím není jisté - řada kandidátů jeho nabídku stát se členem vlády odmítla.

Běžný chod ministerstva bude zajišťovat první náměstek Vladimír Král. Špidla bude podle svých slov podepisovat jen ta nejdůležitější a neodkladná rozhodnutí. "Tam je jediný problém, kde si myslím, že nemají věci nijak zvlášť váhat, a to jsou milosti," řekl novinářům. Ministr spravedlnosti doporučuje vyřízení milostí prezidentovi. Klaus ale zatím žádnou neudělil. Před svým zvolením oznámil, že milostí bude jako šafránu.

Koudelka opět ve hře?

Podle místopředsedkyně Sněmovny Jitky Kupčové (ČSSD) existuje skupina lidí, o kterých se uvažovalo již dříve a kteří kandidaturu na ministra neodmítli, mezi nimi i dva poslanci sociální demokracie: "(Zdeněk) Koudelka, (Stanislav) Křeček, a nevím, jestli ještě někdo další. Tato jména jsou myslím ve hře," řekla Kupčová. Křeček si podle svých slov Právu nemyslí, že by se premiérovy úvahy ubíraly jeho směrem. Koudelka o nominaci vůbec mluvit nechtěl.

Spekuluje se také o krajském státním zástupci Petru Duškovi z Českých Budějovic. "Považuji ho za profesionála a velmi kvalitního člověka. Domnívám se, že i po lidské stránce je tento resort schopen vést," řekl Právu českobudějovický advokát Vladimír Papež, který se po skandálu s erotickými kluby vzdal v neděli kandidatury na vládní křeslo.

Českobudějovický okresní státní zástupce Josef Richter řekl, že o možné kandidatuře Duška, s nímž sdílí stejnou budovu, nic neví. "Není mi známo, že by na tuto funkci kandidoval, a proto by nebylo korektní, abych se k tomu jakýmkoli způsobem vyjadřoval."

Nic bližšího neuvedl ani Duškův kolega z krajského státního zastupitelství Barnabáš Liška, jehož jméno mělo také mezi kandidáty na ministra figurovat. "Pokud jde o mne, šlo o spekulace. Osloven jsem nebyl. K nikomu jinému se nemohu vyjadřovat," uvedl.

Objevila se dokonce dedukce, že by se na ministerstvo mohl vrátit nestraník Jaroslav Bureš, kterého loni místopředseda vlády a soc. dem. Stanislav Gross navrhl na prezidenta. Bureš je stále Rychetského náměstkem v Legislativní radě vlády. Gross však na dotaz Práva, zda by se Bureš mohl stát ministrem, reagoval jednoznačně: "Ne."

Rychetský dosluhuje

Ředitel tiskového odboru Úřadu vlády Václav Svoboda řekl, že Špidlova žádost o dočasné řízení ministerstva je už připravena a nyní záleží na Hradu, kdy o této věci rozhodne. Klaus by tak měl učinit společně se jmenováním ústavních soudců. Jedním z nových soudců je totiž i dosavadní ministr spravedlnosti Pavel Rychetský (ČSSD).

Ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek informoval, že Hrad zatím termín jmenovacího aktu nestanovil. Očekává se, že by se tak mohlo stát ještě koncem tohoto, nebo začátkem příštího týdne - záleží na tom, jak rychle se prezident zotaví v Lánech po několikadenním pobytu v nemocnici kvůli bolesti kloubů.

Mareš: ministra Němce na spravedlnost nedáme

Vicepremiér a předseda Unie svobody-DEU Petr Mareš odmítl spekulaci o přesunu unionisty Pavla Němce z křesla ministra pro místní rozvoj na post ministra spravedlnosti.

Mareš úvahy o Němcovi komentoval slovy: "Už ve čtvrtek, když jsem o tom hovořil s premiérem, jsem mu znovu potvrdil, že tak, jak jsme se dohodli po volbách, spravedlnost je resort, který obsazuje sociální demokracie. Je zcela na nich, aby se rozhodli, koho budou nominovat. My jim do toho nemluvíme."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám