Hlavní obsah

Špičky ČSSD nezpochybnily reformu veřejných financí

Novinky, Alexander Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Účastníci včerejšího semináře ČSSD, kterého se zúčastnili ministři vlády, poslanci, senátoři a představitelé krajských organizací, nezpochybnili chystanou vládní reformu veřejných financí. V průběhu semináře však padlo na adresu návrhu reformy několik připomínek. Ty se mají definitivně projednat v druhé části semináře 12. června.

Článek

"Autorům reformy se podařilo přesvědčit sociální demokraty, že reforma není o utahování opasků, ale o nastolení ekonomického prostředí a rozpočtového hospodaření v České republice tak, aby odstranila plýtvání a zabezpečila prostor pro hospodářský růst," řekl Právu poslanec Michal Kraus.

Podle něj, všichni aktéři na semináři deklarovali nezbytnost a podporu provedení reformy a debata se vedla o jednotlivých opatřeních.

Předseda ústecké krajské soc. dem. Jaroslav Foldyna Právu v průběhu semináře řekl, že reforma má šanci projít parlamentem. "Říkali jsme ale dříve, že je nutné plošně zavést registrační pokladny, že by mělo být paušální zdanění osob samostatně výdělečně činných ve výši 6200 korun. Toto nejsou požadavky, které by nemohly projít dalším koaličním jednáním," řekl Foldyna.

Diskuse potvrdila námitky odborů

Senátor za ČSSD a předseda ČMKOS Milan Štěch na dotaz Práva uvedl, že diskuse na semináři v řadě věcí potvrdila námitky odborů. Zopakoval, že kdyby reforma zůstala v původní podobě, nebudou někteří zákonodárci za soc. dem. pro ni hlasovat. "Je to vnímání interních reakcí sociálních demokratů včetně poslanců," uvedl Štěch na dotaz proč si to myslí.

Podle něj vliv případných odborářských akcí proti reformě bude záležet na tom, "jestli odborově neorganizovaní občané vyjdou ze svých domovů a zaujmou občanský postoj. My k těm akcím určitě sáhneme, pokud to bude v tom stavu v jakém je to dneska", řekl Štěch, ale dodal, že se i na semináři ukázaly náznaky, že by mohlo dojít k změnám v původním plánu reformy.

Mezi diskutovanými náměty na semináři byly podle Štěcha také zavedení pátého daňového pásma či zvážení rychlosti snižování daně z příjmu právnických osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám