Hlavní obsah

Soutěž Zlatý oříšek oceňuje nadané děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posedmé se letos uskuteční soutěž Zlatý oříšek, která oceňuje talentované děti ve věku od šesti do patnácti let. Držitelem ceny se může stát každý chlapec či dívka, kteří v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného v kterémkoli oboru. Projekt si klade za cíl pomáhat rozvíjet dětskou osobnost a zdůraznit, že má smysl o něco usilovat a studovat.

Článek

Oceněni v minulých letech byli například úspěšný plavec či biketrialista, ale také osmiletý spisovatel a dvanáctiletá nadaná malířka, která již sama vystavuje.

Organizátor Zlatého oříšku Jiří Kotmel ze společnosti Futura vzpomíná, jak celý projekt vznikl: "Moje máma pracovala s dětmi celý život, a to ji přivedlo k myšlence, že na rozdíl od dospělého světa se v tom dětském neudělují ceny a medaile, netřese se ruku, neposílají telegramy, ale úsilí a práce jsou stejné, možná i větší. Budu se snažit pokračovat v tradici této soutěže i proto, že média se častěji zabývají dětmi spíše v souvislosti s takovými tématy, jako je narkomanie nebo kriminalita. Vytváří se pak  pesimistický a nepravdivý dojem, že jiné děti snad ani neexistují."

Přihlášky do soutěže lze podat do 10. října 2005. Desetičlenná porota složená z odborníků vybere třicet kandidátů. Tyto kandidáty pak zástupci soutěže Zlatý oříšek osobně navštíví. V dalším kole porota zvolí deset vítězů, jejichž jména budou zveřejněna až při slavnostním předávání ceny Zlatý oříšek.

Jak se přihlásit?

  • dopisem - uvedete informace o dítěti, které přihlašujete (věk, obor činnosti, jeho úspěchy v daném roce i v letech předchozích) a kontakt. Adresa: Zlatý oříšek -  Křižíkova 35, 186 00 Praha 8
  • prostřednictvím médií, ve kterých je přihláška či oznámení o soutěži uveřejněno. Přihláška je k dispozici na stránkách: www.zlaty-orisek.cz
  • e-mailem: prihlaska@zlaty-orisek.cz  

Slavnostního finále v České televizi se zúčastní všech třicet nominovaných dětí. Záznam z předávání Zlatých oříšků bude vysílán v České televizi  první den následujícího roku před novoročním projevem prezidenta České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám