Hlavní obsah

Soudy budou jednat rychle, slíbila norská velvyslankyně ke kauze Michalákových

Aktualizováno

Norské soudy budou v případě sourozenců Michalákových postupovat co nejrychleji. Rodina může také získat veškerou právní podporu, jakou Norsko nabízí. Ve čtvrtek to řekla norská velvyslankyně v Praze Siri Ellen Sletnerová. Je přesvědčena o tom, že případ dobré vzájemné vztahy Norska a Česka neponičí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Norská velvyslankyně v ČR Siri Ellen Sletnerová

Článek

Norské úřady v září rozhodly o zbavení Evy Michalákové rodičovské odpovědnosti k oběma jejím synům, které sociální služba odebrala z rodiny v květnu 2011. Mladší hoch má jít do adopce. Matka se odvolává. Podle odhadu jejích právníků by norský soud mohl případ projednávat do půl roku.

"Rodina získá veškerou právní podporu z norské strany. Případ bude posuzován nejrychleji, jak jen bude možné, protože se jedná o malé děti," uvedla Sletnerová. Podle ní doba projednávání bude záviset na postupu právních zástupců rodiny a na právním systému. Podle norského velvyslanectví mají například všichni rodiče právo dostat obhájce ex offo v případech, které se týkají ochrany dětí.

Politici případ nevyřeší

Norské zářijové rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha překvapilo české politiky. Označili ho za bezohledné, nehorázné či nekorektní. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si pak hned pozval norskou velvyslankyni. Nebyla tehdy v Praze, místo ní dorazila její zástupkyně. Ministerstvo zahraničí poslalo Norsku další diplomatickou nótu. Se Sletnerovou se šéf české diplomacie zatím nesešel. Prezident Miloš Zeman ambasadorce zrušil pozvání na oslavy 28. října. [celá zpráva]

"Nevěříme, že by tato kauza mohla zničit dobré vzájemné vztahy mezi oběma našimi zeměmi... Případ nemohu vyřešit ani já, ani norští politici. Musí se řešit soudní cestou a projít norským soudním systémem," uvedla velvyslankyně.

Případ odebraných chlapců
Michaláková podala žádost o přezkoumání svého případu a vrácení nyní desetiletého Denise a šestiletého Davida koncem loňského roku. Oba chlapci nyní vyrůstají v pěstounských rodinách. Mladšího z nich matka viděla naposledy v březnu. Se starším nemá žádný kontakt. Chlapci byli rodině odebráni v roce 2011 na základě podezření ze zneužívání, které se však nepotvrdilo.

Pokud by Michaláková s nynějším odvoláním neuspěla, může se obrátit na další norské soudní instance. Po skončení všech těchto řízení pak může jít k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Členové české vlády už dřív řekli, že by ji tam Česká republika podpořila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám