Hlavní obsah

Soudní přezkum žádostí o občanství poslanci odmítli

Cizinci, kterým úřady odmítnou udělit z důvodů ohrožení bezpečnosti státu české občanství, se nebudou moci obracet na soudy s žádostí o přezkum verdiktu. Senátní úpravu návrhu nového zákona o státním občanství v úterý Sněmovna nepřijala. Potvrdila svou verzi, která v těchto případech přezkum neumožňuje. Norma, která mimo jiné zavádí možnost dvojího občanství, míří k podpisu prezidenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva premiér ČR Petr Nečas (ODS), vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Zákon zahrnuje způsoby nabývání a pozbývání občanství, pravidla jeho zjišťování, prokazování a osvědčování a také vedení evidence rozhodnutí.

Předloha dále uvádí, že Slováci, kteří měli v Česku před rozdělením federace trvalý pobyt, budou pro nabytí občanství zvýhodněni ještě rok. Vládní norma chtěla tyto lidi postavit na úroveň obyvatel ostatních zemí EU, kterým ale předloha umožňuje získat české občanství za splnění mírnějších, přesně definovaných podmínek. Senátoři neuspěli s návrhem na prodloužení roční lhůty na pět let.

Určitého zvýhodnění se dostane podle normy i cizincům z takzvané druhé generace, bude se týkat zejména Vietnamců.

VIP občanství za přínos zemi

Úřadu budou moci podle předlohy zkoumat, zda určení otcovství, v jehož důsledku by dítě nabylo občanství, nemá účelový charakter, také analýzou DNA. Postup by se ale neměl vztahovat na lidi s trvalým pobytem v Česku. Obvyklá procedura pro určení otcovství by měl trvat nejdéle dva měsíce a dítě by v té době mělo požívat výhody trvalého pobytu, mělo by tedy například nárok na zdravotní péči.

Lidé, kteří ze země odešli a pozbyli české občanství, je budou moci dostat zpět zjednodušenou formou. Postup se ale nebude vztahovat na jejich děti a vnuky. V podstatě výjimku by ale mohly získat děti, které se narodily československým občanům v zahraničí mezi říjnem 1949 a květnem 1969.

Vnitro bude moci podle předlohy udělovat takzvané VIP občanství. Cizinci je budou moci získat v případě, že to bude "významným přínosem pro Českou republiku z hlediska vědeckého, vzdělávacího, kulturního či sportovního" a bude sloužit k plnění mezinárodních závazků nebo humanitárním účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám