Hlavní obsah

Soudcovská unie odstoupení Vesecké nepožaduje

Právo, Novinky, Josef Koukal
Aktualizováno

Soudcovská unie nevyzvala k odstoupení nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník to uvedl po čtvrtečním jednání republikové soudcovské rady.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Renata Vesecká

Článek

Soudcovská unie naopak ve čtvrtek zmírnila svou rétoriku z minulého týdne, kdy se přidala k unii státních zástupců požadující zvážení pozice Vesecké. Podle prezidenta unie Lichovníka není problém justice personální, ale systémový.

S návrhem na výzvu k odstoupení Vesecké po vzoru unie státních zástupců údajně nikdo nevystoupil.

Podle schváleného stanoviska si přesto soudcovská unie uvědomuje vážné narušení důvěry v justici jako celku, tedy v nestranném jednání soudů a státních zastupitelství. "Toto narušení bylo způsobeno některými kroky čelních představitelů justice, jež nebyly dosud vysvětleny," uvádí se v oficiálním stanovisku unie.

Ta bude prý žádat vysvětlení od dotčených soudců před etickým soudem unie. O koho konkrétně půjde, nechtěl Lichovník sdělit. "Sami víte, o které lidi jde," reagoval na dotazy.

Od kauzy Čunek ke svržení vlády

Unie státních zástupců minulý týden po schválení drtivé většiny zástupců vzkázala Vesecké, aby zvážila své setrvání ve funkci. Jako důvod uvedla klesající důvěru ve státní zastupitelství. K výzvě se nedlouho poté přidala i soudcovská unie.

Celá aférá, která má budit nedůvěru v justici, se táhne déle než rok a provázejí ji četné dohady a spekulace. Podle dosud nepodložených tvrzení se Vesecká společně s bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou pokoušeli ovlivňovat údajnou úplatkářskou kauzu Čunek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám