Hlavní obsah

Soudci a žalobci odmítají další snížení platů, o němž mluví politici

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Snížíme platy ústavních činitelů, zdaníme si náhrady, omezíme imunitu i počty funkcionářů ve Sněmovně. S tímto vzkazem v pondělí přišli vyjednavači pravděpodobné trojkoalice ODS – TOP 09 – VV. A protože budují „projekt proti zadlužování a korupci“, chtějí začít šetřit u sebe. Narážejí však u soudců a státních zástupců.

Článek

„To má být signál lidem, že je třeba začít odshora dolů. Nejde o to utáhnout opasky nějaké skupině, ale trochu musíme utáhnout opasky všichni,“ okomentoval shodu s ODS a TOP 09 šéf véčkařů Radek John.

Soudci a žalobci ale doplácejí na to, že jsou ve stejném zákoně jako politici, kteří je nehodlají z této úpravy vyjmout. „Spolu se soudci jsme jediné dvě profese, kterým se od roku 2007 snižují reálné příjmy,“ řekla Právu šéfka Unie žalobců Lenka Bradáčová a narážce na zmrazení platů a letošní přechodné čtyřprocentní snížení.

„S tím nemůžeme v žádném případě souhlasit a nevylučuji, že to vzedme další vlnu žalob k Ústavnímu soudu,“ míní Bradáčová.

Podobně se vyjádřil i prezident soudcovské unie Tomáš Lichovník. „Chtějí-li si snížit platy, což je chvályhodné, ať to udělají, ale nás ať do toho netahají,“ řekl Právu.

Připomněl, že na rozdíl od poslanců a senátorů soudci nesmějí podnikat, takže plat je jejich jediným zdrojem příjmů. Také Lichovník nevyloučil žaloby.

Bez zásahu platy skokem vzrostou

Jak a hlavně o kolik by se tedy měly snížit platy poslanců, senátorů, ministrů, ale také soudců a státních zástupců? Na to zatím politici nedokázali odpovědět.

Běží o to, zda politici budou vycházet z letošních platů, které jsou přechodně na rok o čtyři procenta sníženy, nebo z platu pro příští rok, kdy mají příjmy ústavních činitelů skokově vzrůst. Na konci letošního roku totiž skončí po třech letech jejich zmrazení.

V případě poslanců a senátorů by se měl základní plat vyšplhat kvůli rozmrazení ze současných 58 944 Kč hrubého měsíčně zhruba na 79 tisíc. U ministrů se očekává skok ještě mnohem vyšší. Ze současných 112 512 korun hrubého by se mohli dostat na 143 tisíc. Premiérovi by se zvýšil plat z dnešních 158 304 na více než 202 tisíce.

Nečas: detaily jsme neřešili

Půjde také o to, zda se i nadále bude plat činitelů odvíjet od násobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře, anebo třeba od minimální mzdy.

„Jdete do příliš velkých detailů, to jsme zatím neřešili, budou předmětem dalších politických jednání,“ řekl na dotaz Práva lídr ODS Petr Nečas a dodal: „Ale ta vůle je jednoznačná, návrh bude představen ve chvíli, kdy se na něm dohodneme.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám